V Brně začala další etapa rekonstrukce Mendlova náměstí, omezení se týká i MHD

Mendlovo náměstí. Foto: Janusz Jakubowski / Flickr.comMendlovo náměstí. Foto: Janusz Jakubowski / Flickr.com

Veletržní ulice je od dnešního dne obousměrná. Rozsáhlé opravy náměstí skončí letos v létě.

Cestující a řidiči v Brně musí od dnešního dne počítat s dalším omezením na Mendlově náměstí. Dnes ráno zde byla zahájena další etapa rekonstrukce vodovodu a kanalizace. Stavební práce omezí průjezd a průchod náměstím ještě více než dosud.

Detailně je dopravní omezení popsáno na stránkách Kopeme za Brno. Změna se netýká jen řidičů, ale i cestujících MHD, dochází k přesunu některých zastávek i změně trasování linek: část z nich přes náměstí vůbec neprojede.

„Průchod stavbou bude komplikovaný, ale v místech, kde to je možné, budou zřízeny náhradní přechody. Cestující městskou hromadnou dopravou by měli věnovat pozornost přesunutí některých zastávek,“ uvedlo město na stránkách.

Hlavní změnou pro řidiče je zobousměrnění ulice Veletržní. Ta navíc bude v ústí do Mendlova náměstí uzavřená, nebude tedy možné tudy projet. Z Křížové nebude možné najet do Mendlova náměstí, otevřený tu zůstane jen jeden pruh v opačném směru. Náměstím bude možné projet od Úvozu kolem pivovaru na Hlinky a směrem na Poříčí, ovšem pouze jedním pruhem.

Pro všechny linky MHD, které jedou směrem na Hlinky, bude zastávka dále před pivovarskou restaurací a autobusová linka 84 stejně jako v závěru loňského roku přes Mendlovo náměstí vůbec nepojede. Z Poříčí bude pokračovat přímo k zastávce Křížkovského, která se posune dál směrem k Pisárkám, zastávka Poříčí bude před budovou pedagogické fakulty. Regionální linky 405 a 406 budou mít nástupní zastávku až na začátku ulice Hlinky u křižovatky s Pivovarskou.

Práce rozčleněné na osm etap by měly skončit v létě. Náměstí, které slouží hlavně jako velký přestupní uzel MHD, by mělo být přehlednější, mnohem méně bariérové a lidem přívětivější.

Omezení na Mendlově náměstí od 16.3. 2022. Foto: Kopeme za BrnoOmezení na Mendlově náměstí od 16.3. 2022. Foto: Kopeme za Brno
Tagy brno Mendlovo náměstí
8 komentářů