V Brně vznikne nová zastávka MHD, zmizí až osm parkovacích míst

Trolejbus Škoda 21 Tr v Brně. Foto: Zdopravy.cz / Jan SůraTrolejbus Škoda 21 Tr v Brně. Foto: Zdopravy.cz / Jan Sůra

Podle radních v oblasti Úvozu zastávka dlouhodobě chybí.

Radní v Brně schválili vznik nové zastávky městské hromadné dopravy na Úvoze na straně přilehlé k ulici Trýbově. Podle radních zastávka při vyústění Trýbovy ve směru na Mendlovo náměstí dlouhodobě chybí.

Dosud trolejbusy a autobusy mezi zastávkami Úvoz a Mendlovo náměstí absolvují přes jeden kilometr dlouhou trasu bez přerušení. „Vybudováním zastávky na Úvoze poblíž křížení s Trýbovou se zvýší dopravní obslužnost městskou hromadnou dopravou v této části města. Mezi zastávkou Tvrdého a Mendlovým náměstím dlouhodobě další zastávka chyběla,“ řekla primátorka Brna Markéta Vaňková.

Zastávce budou muset ustoupit stávající parkovací místa v zálivu, je jich šest až osm. „Místo nich vznikne zastávka až pro 13 tisíc lidí, kteří tudy denně projedou. Z tohoto pohledu se to jeví jako adekvátní řešení,“ dodala Vaňková.

Celková délka zastávky včetně nájezdového a výjezdového klínu bude 34 metrů. Délka nástupní hrany zastávky bude 19 metrů. Vedlejší jízdní pruh bude v tomto úseku 2,95 metru široký, stávající chodníkový pás bude v místě navrhované zastávky v šířce 1,7 metru.

Kvůli vybudování zastávky se ale zhorší výhledové poměry na výjezdu z Trýbovy na Úvoz. Proto je nutné výjezd přemístit novým propojením slepé ulice. „Povrch stávající účelové komunikace v ulici Trýbova, podobně jako povrch na ni navazujících zpevněných ploch u hromadných garáží, je ve stavu, který nutně vyžaduje rekonstrukci. V souvislosti s ní bude k jejímu odvodnění vybudován nový úsek dešťové kanalizace namísto původního systému povrchových žlabů. K výjezdu na Úvoz bude sloužit stávající jižní napojení ulic Trýbova a Úvoz,“ dodal radní pro oblast dopravy Petr Kratochvíl.

Předpokládaná cena investice je 11,3 milionu korun včetně DPH. Novou zastávku by lidé mohli začít využívat už do dvou let.

Mapa úprav v ulici Úvoz v Brně. Foto: Brno.cz

Mapa úprav v ulici Úvoz v Brně. Foto: Brno.cz

Tagy brno Dopravní podnik města Brna DPMB
54 komentářů