V Brně upravili tramvaj na ošetření trolejí proti námraze, má dva pantografy

Tramvaj T3 na mazání trolejí, Brno. Pramen: DPMBTramvaj T3 na mazání trolejí, Brno. Pramen: DPMB

Brnem bude od prosince projíždět speciálně upravená tramvaj T3 se dvěma pantografy. Přidaný sběrač přitom nebude plnit klasickou funkci přívodu

Brnem bude od prosince projíždět speciálně upravená tramvaj T3 se dvěma pantografy. Přidaný sběrač přitom nebude plnit klasickou funkci přívodu elektřiny, nýbrž bude na dráty nanášet emulzi proti tvorbě námrazy. Pantograf s pomocným zařízením stál podnik necelý milion korun.

Podobným způsobem už několik let ošetřuje v Brně trolejové vedení upravený trolejbus. „Opatření se v zimním provozu osvědčilo, námraza na vedení nepřilne, a pokud ano, dá se lehce odstranit bez poškození našich vozů. Proto jsme se rozhodli zařízení zakoupit i pro tramvaj,“ uvedl ředitel dopravního podniku Miloš Havránek.

Zatímco trolejbus používá k ochraně ekofridex, u tramvaje bude dopravní podnik testovat glycerinovou emulzi. „Budeme tak už během sezóny schopní porovnat, který způsob je efektivnější,“ doplnil vedoucí střediska technického provozu Tomáš Kadlec. Podle něj může v případě potřeby tramvaj vyrážet do provozu denně.

Tagy DPMB mazací námraza T3 tramvaj trolej
2 komentáře