V Bratislavě mají první zelenou zastávku, vznikla při modernizaci Vajnorské radiály

První zelená zastávka v Bratislavě. Zdroj: DPBPrvní zelená zastávka v Bratislavě. Zdroj: DPB

Provoz na zmodernizované části Vajnorské radiály obnovil DPB v pondělí 27. května.

Slovenská metropole získala svou první zelenou zastávku. Je jí zastávka Zlaté Piesky a vznikla v rámci dokončené rekonstrukce části Vajnorské tramvajové radiály. Dopravný podnik Bratislava (DPB) o tom informoval na svém Facebooku.

„V zajetí asfaltových chodníků a betonových ploch je každý kousek zelezně ve městě vzácný. Zelené střechy zastávek zkrášlují a zpestřují okolní prostor a jsou prospěšné i pro životní prostředí. Pohlcují mikroskopické částečky znečišťující ovzduší a snižují teplotu vzduchu, takže čekání na tramvaj bude pro cestující i v těch nejteplejších dnech o něco příjemnější,“ uvedl DPB.

Jak dopravce dodal, věří, že se ke Zlatým Pieskam brzy přidají i další zelené zastávky.

Rychlejší a bezpečnější provoz

Provoz na zmodernizované části Vajnorské radiály obnovil DPB v pondělí 27. května. V úseku Jurajov dvor – Zlaté Piesky byly vyměněny čtyři kilometry kolejí. Tramvaje tam díky tomu mohou jezdit rychleji i bezpečněji. Nástupiště na opravených zastávkách jsou oproti stavu před modernizací vyvýšena pro pohodlnější nastupování a vydlážděna. Součástí projektu byla i křižovatka Vajnorská x Bojnická, kde je nově možné dynamické řízení a preference vozidel MHD.

Novinkou na radiále je nový typ elektronických informačních tabulí, které jsou plnobarevné a díky kvalitnějšímu displeji nabízejí přehlednější zobrazení i při kompaktnějších rozměrech. V rámci celé radiály jich bude instalováno dohromady dvanáct.

„Chceme-li, aby lidé přesedli z aut do hromadné dopravy, potřebujeme, aby byla rychlejší a atraktivnější. Projekty jako tento tento požadavek splňují. Z eurofondů zafinancovalo Ministerstvo dopravy SR tuto modernizaci částkou 24 milionů eur,“ řekla státní tajemnice slovenského ministerstva dopravy Denisa Žiláková.

Bratislava začala s modernizací části Vajnorské radiály, příprava trvala deset let

Tagy Bratislava Dopravný podnik Bratislava DPB slovensko Vajnorská radiála
25 komentářů