V Brandýse nad Labem začala stavba veřejného přístaviště pro malá plavidla

Přístaviště Brandýs nad Labem, vizualizace. Pramen: ŘVCPřístaviště Brandýs nad Labem, vizualizace. Pramen: ŘVC

Brandýs nad Labem získá závěrem letošního roku ještě samostatné přístaviště pro osobní lodní dopravu na plavebním kanále.

V blízkosti centra Brandýsa nad Labem bude možné od června přistávat s rekreačními plavidly. Ředitelství vodních cest (ŘVC) zde v pátek zahájilo stavbu nového přístaviště, které bude mít podobu 62 metrů dlouhého mola s šesti výložníky. Půjde o veřejné přístaviště, kde je možné vyvázat plavidlo až na 48 hodin zdarma. Bezpečně se zde vyváže až 12 lodí.

„Jsme rádi, že na řece, která je významným znakem našeho města, vznikne zařízení pro pohodlné kotvení vodních turistů. Budou tak moci zakotvit a navštívit zajímavosti našeho historického města, například zámek nebo poutní místo Stará Boleslav – kolébku české státnosti. Doposud neměli z lodí kde bezpečně vystoupit,“ řekl starosta města Robert Pecha. Město k molu vybuduje chodník.

Přístaviště je konstruováno obdobně jako většina nových přístavišť pro malá plavidla, která ŘVC aktuálně na Labi buduje. „Plovoucí pontony s dřevěnou pochozí plochou jsou pomocí speciálního mechanismu upevněny ke břehu tak, aby se pohybovaly nahoru a dolů v závislosti na kolísání hladiny řeky. Rozdíl hladin je v tomto místě neobvykle velký a může dosahovat za největších povodní až 3,4 metru,“ uvedl šéf ŘVC Lubomír Fojtů. Přístaviště vyjde na 25 milionů.

Brandýs nad Labem získá závěrem letošního roku ještě samostatné přístaviště pro osobní lodní dopravu na plavebním kanále, aktuálně se připravuje soutěž na zhotovitele.

Pokud jde o rekreační plavbu na Vltavě a Labi, otevřou se ještě v prvním pololetí nová přístaviště také v Kolíně, Ústí nad Labem-Brné a v Davli.

Tagy přístaviště Brandýs nad Labem ŘVC
1 komentář