Už jen alkohol od nás. Po RegioJetu zakázal pití vlastního alkoholu ve vlaku i Leo Express

Jednotka Stadler Flirt společnosti Leo Express. Foto: Leo ExpressJednotka Stadler Flirt společnosti Leo Express. Foto: Leo Express

Leo Express je druhým železničním dopravcem v Česku, který cestujícím nově zakázal ve vlaku konzumovat jiný alkoholický nápoj, než jaký

Leo Express je druhým železničním dopravcem v Česku, který cestujícím nově zakázal ve vlaku konzumovat jiný alkoholický nápoj, než jaký si cestující koupili ve vlaku. Podobné opatření má už delší dobu RegioJet. Naopak České dráhy ani Arriva o podobné změně neuvažují.

Změna vyplývá z nových přepravních podmínek Leo Expressu, které vyšly v posledním přepravním a tarifním věstníku. „Zákaz vychází z provozních zkušeností a snahy eliminovat problémové cestující, kteří mají poté negativní vliv na ostatní cestující ve vlaku nebo autobusu,“ uvedl mluvčí firmy Emil Sedlařík. Firma ve vlaku prodává různé alkoholické nápoje, za třetinku Pilsner Urquell cestující zaplatí 39 Kč, 0,187 l vína stojí 69 korun.

Podobnou cestou se už dříve vydal RegioJet. „Důvody jsou podobné jako například u leteckých společností – jedná se zejména o bezpečnost a také pohodlí přepravy cestujících. Cílem je minimalizovat rizika a nepříjemnosti a rizika, které by mohlo nadměrné požívání alkoholu při cestování způsobit. Opatření je zaměřeno zejména na požívání tvrdého alkoholu, který na palubě vlaku ani neprodáváme,“ vysvětlil mluvčí firmy Aleš Ondrůj. RegioJet má ceník alkoholických nápojů levnější, půllitr piva Chotěboř či Bernard stojí 20 korun, víno o objemu 0,25 l 50 Kč.

Naopak České dráhy ani Arriva o podobné změně podmínek pro konzumaci alkoholu neuvažují. „Naše přepravní podmínky neřeší konzumaci vlastního občerstvení včetně alkoholických nápojů, například piva. Konzumace vlastního občerstvení je ve vlaku možná a to včetně alkoholických nápoj včetně vlaků, kde je zajištěn prodej občerstvení například roznáškou,“ řekl mluvčí drah Petr Šťáhlavský. Upozornil současně, že smluvní přepravní podmínky řeší bezpečnost a kulturu cestování osob. „Zaměřujeme se na to, že například mohou být z přepravy vyloučeny osoby zjevně podnapilé nebo pod vlivem jiných omamných látek, a to právě z důvodu bezpečnosti a kultury cestování,“ dodal Šťáhlavský.

„Že si člověk koupí na cestu třeba pivo, je přirozené. A pokud by to na nádraží nestihl, má ho v nabídce i náš stevard. Naše přepravní podmínky ale dávají palubnímu personálu možnost opilého cestujícího, který obtěžuje ostatní, vyloučit z přepravy. Jde o případy, kdy se cestující chová hlučně, reprodukuje hlučně hudbu nebo zpěv nebo třeba obtěžuje ostatní cestující jiným nevhodným chováním,“ řekl Dominik Škach z oddělení marketingu a komunikace Arrivy. Arriva prodává třetinku piva Ferdinand za 29 Kč, 0,187 l vína ze Znovínu stojí 39 Kč.

Přehled změn smluvních přepravních podmínek (SPP) dopravce Leo Express
U vlakových SPP jsou to následující změny:
– Nárok na rezervované sedadlo zaniká, pokud jej příslušný cestující dle jízdenky neobsadí po celé trase uvedené v zakoupené jízdence (s výjimkou využití jiné stanice na území Prahy nebo Ostravy v rámci dané trasy spoje). Pro tento účel se za obsazení nepokládá, pokud cestující na sedadlo položí část oděvu nebo ruční zavazadlo.
– Dopravce je oprávněn cestujícímu stornovat/anulovat zakoupenou jízdenku v případě, že tato jízdenka byla chybou rezervačního systému, která vznikla nezávisle na vůli dopravce, cestujícím zakoupena za nepřiměřeně nízkou cenu (např. 3 CZK), u které je zjevné, že s ohledem na délku zvolené trasy nemůže pokrýt základní provozní náklady dopravce. Pokud k této situaci dojde, je dopravce povinen vrátit zákazníkovi finanční prostředky, které za takto zakoupenou jízdenku vynaložil. Toto ustanovení se nevztahuje na zvláštní akce dopravce a propagaci nových tras dopravce.
– Cestující nesmí požívat vlastní alkohol
– Přeprava jízdních kol platí i pro elektrokola

V tarifech je pouze jedna změna, resp. doplnění u promo jízdenek:
– Byla přidána tato věta: „Množství jízdenek, čas na dokončení jejich nákupu a výběr sedadel je omezen.“
Co se týká minibusových, tak jsou tam tři změny, resp. přidání tří bodů:
• Dopravce je oprávněn cestujícímu stornovat/anulovat zakoupenou jízdenku v případě, že tato jízdenka byla chybou rezervačního systému, která vznikla nezávisle na vůli dopravce, cestujícím zakoupena za nepřiměřeně nízkou cenu (např. 3 CZK), u které je zjevné, že s ohledem na délku zvolené trasy nemůže pokrýt základní provozní náklady dopravce. Pokud k této situaci dojde, je dopravce povinen vrátit zákazníkovi finanční prostředky, které za takto zakoupenou jízdenku vynaložil. Toto ustanovení se nevztahuje na zvláštní akce dopravce a propagaci nových tras dopravce.
• Cestující nesmí požívat vlastní alkohol
• V případě, že cestující předá k přepravě zavazadlo, jehož obsah nesmí být přepravován přes hranice, a je s ním z tohoto důvodu vedeno celní řízení nad rámec běžné celní kontroly, dopravce si vyhrazuje právo cestujícího vyloučit z přepravy, jeho jízdní doklad opravňující jej k přepravě se stává neplatným a cestujícímu nevzniká nárok na vrácení jízdného či jinou náhradu vzniklé újmy.

 

Tagy Arriva vlaky České dráhy konzumace alkoholu ve vlaku LEO Express RegioJet Top
193 komentářů