Ústí nad Labem má nové přístaviště. Vzniklo u cyklokempu v Brné

Přístaviště rekreačních plavidel Ústí nad Labem-Brná. Pramen: ŘVCPřístaviště rekreačních plavidel Ústí nad Labem-Brná. Pramen: ŘVC

Přístaviště má podobu 70metrového mola se šesti výložníky, u kterých lze vyvázat až 12 lodí do délky 20 metrů. 

Vůdci rekreačních plavidel mohou od čtvrtka využívat nové přístaviště v ústecké části Brná ve zdrži Střekovského jezu. Přístaviště v blízkosti cyklokempu má podobu 70metrového mola se šesti výložníky, u kterých lze vyvázat až 12 lodí do délky 20 metrů.

„Plavba po našich řekách přináší klid a možnost uniknout z okolního hektického světa. Tento druh relaxace je stále vyhledávanější a vodních turistů tak rok od roku přibývá. Chceme jim i na Labi nabídnout místa, kde mohou bezpečně přistát a vystoupit na břeh,“ uvedl ministr dopravy Martin Kupka.

V Ústeckém kraji se v posledních dvou letech otevřela čtyři přístaviště pro menší lodě, v Děčíně, Štětí, Roudnici nad Labem a v Litoměřicích. Další vznikají na Labi ve Středočeském kraji, letos se budou otvírat přístaviště v Brandýse nad Labem a v Kolíně.

„Cestovní ruch je důležitou součástí života v Ústí nad Labem. I z tohoto důvodu jsem rád, že se podařilo vybudovat takové atraktivní místo, které umožní nahlédnout na naše město i z jiné perspektivy. Řeka Labe je dominantou nejen Ústí ale i celého kraje,“ uvedl primátor Ústí nad Labem Petr Nedvědický.

Plovoucí molo, kde lze načerpat pitnou vodu a připojit se k elektřině, se břehem spojuje ocelová lávka. Tři vysokovodní dalby, po kterých molo volně klouže nahoru a dolů, mají zajistit bezproblémový provoz přístaviště při měnící se výšce hladiny ve zdrži jezu Střekov.

Přístaviště v Brné nechalo zbudovat Ředitelství vodních cest (ŘVC) v rámci snahy o přizpůsobení Labe rozvíjející se rekreační plavbě. Labská cesta byla historicky budována pro nákladní plavbu. Molo postavila společnost Metrostav za 41,6 milionu korun.

 

Přístaviště rekreačních plavidel Ústí nad Labem-Brná. Pramen: ŘVCPřístaviště rekreačních plavidel Ústí nad Labem-Brná. Pramen: ŘVCPřístaviště rekreačních plavidel Ústí nad Labem-Brná. Pramen: ŘVCPřístaviště rekreačních plavidel Ústí nad Labem-Brná. Pramen: ŘVCPřístaviště rekreačních plavidel Ústí nad Labem-Brná. Pramen: ŘVC
Tagy přístaviště Ústí nad Labem-Brná rekreační plavba ŘVC
4 komentáře