USA pošlou domácím aerolinkám dalších 14 miliard dolarů státní pomoci

Boeing 737 MAX 8 v barvách Southwest Airlines. Foto: Southwest AirlinesBoeing 737 MAX 8 v barvách Southwest Airlines. Foto: Southwest Airlines

USA už leteckým společnostem rozdělily 40 miliard dolarů.

Senát Spojených států amerických schválil další balíček ekonomické pomoci firmám postiženým pandemií koronaviru. Z něho má jít celkem 14 miliard dolarů (308 miliard korun) americkým leteckým společnostem.

Podpora aerolinkám je součástí souboru opatření v hodnotě 1,9 bilionu dolarů (41 bilionů korun) na podporu americké ekonomiky. Návrh prošel těsně o jeden hlas. Musí projít ještě Sněmovnou reprezentantů, kde by mělo kvůli převaze demokratů jít již o formalitu.

Peníze aerolinkám poslouží především na výplatu mezd pro zaměstnance, pro které nemají aktuálně dopravci práci. Jde už o třetí pomoc leteckým společnostem. Ta přichází v době, kdy se letecká doprava v USA pomalu zvedá k předkrizovým číslům a z aerolinek zní čím dál optimističtější slova o vývoji v oboru.

Podmínkou čerpání peněz z programu je zastavení propouštění, dopravci také nesmí až do září příštího roku vyplácet žádné dividendy. To je vzhledem k obřím ztrátám poměrně jednoduše splnitelná podmínkách. USA už leteckým dopravcům poskytly podporu ve výši 40 miliard dolarů.

Součástí balíku opatření je jednorázový příspěvek většině Američanů v hodnotě až 1400 dolarů, počítá také s prodloužením dávek pomoci pro nezaměstnané.

Tagy Spojené státy americké státní pomoc aerolinkám státní pomoc leteckým dopravcům USA
15 komentářů