United Buses posílí spojení Dačic a Brna, linka bude jezdit zatím bez dotací

Autobus Irisbus Arway. Foto: United BusesAutobus Irisbus Arway. Foto: United Buses

Společnost United Buses posílí od 17. srpna autobusové spojení mezi Dačicemi a Brnem. Od pondělí 17. srpna vyjede nový, rychlíkový

Společnost United Buses posílí od 17. srpna autobusové spojení mezi Dačicemi a Brnem. Od pondělí 17. srpna vyjede nový, rychlíkový spoj Dačice – Jemnice – Moravské Budějovice – Ivančice – Brno. Ten naváže na již fungující spojení mezi Českými Budějovicemi a Brnem.

Jízdní řád nové linky najdete v celostátním informačním systému. Trasa vede z Dačic přes Jemnice, Moravské Budějovice, Jaroměřice nad Rokytnou, Hrotovice, Rouchovany, Dukovany, Jamolice, Ivančice do Brna. Z Dačic pojede přímý autobus vždy ve 4:55 v pracovních dnech a v 15:25 v neděli. Do Brna autobusy přijíždí v 7:25 respektive v 17:45. Z Brna do Moravských Budějovic/Dačic pojedou autobusy v pracovních dnech v 10:10 a ve 14:20 a v neděli ve 12:30.

Obce a města po trase získají přímé autobusové spojení po více než půl roce. „Přímý autobus z Moravských Budějovic do Brna i Dačic jezdil přes 50 let a mezi veřejností byl velmi oblíbený. Proto nás velmi nemile překvapilo rozhodnutí dopravce Trado Bus z Třebíče, když v prosinci loňského roku všechny spoje na této trase zrušil bez náhrady a jejich případné obnovení si podmínil dotacemi. Přímé spojení regionu s Brnem je velmi důležité pro cestu za prací, do školy i k lékaři. Cesta s přestupy pro většinu těchto cestujících nepřichází v úvahu a než by několikrát přestupovali, přemístili se do aut. Proto nové přímé spojení vítáme,“ řekl Zdeněk Janderka, radní za Moravské Budějovice. Proti konci linky vznikla tehdy i petice, jak v prosinci uvedla Česká televize.

Nová autobusová linka je komerční, bez dotací z krajského rozpočtu. Obce na Vysočině platí v přepočtu 70 korun za obyvatele ročně do fondu na zajištění dopravní obslužnosti. Tuto částku musí hradit i tehdy, kdy doprava neodpovídá požadavkům obcí nebo potřebám občanů. „Hejtman kraje nám sdělil, že na dopravu nepřispějí. Z pohledu vedení kraje i hejtmana je veřejná doprava financovaná krajem dostatečná a občané podobnou linku prý nepotřebují,“ dodal Janderka.

Přes Dačice už jezdí spoj Brno – České Budějovice, teď United Buses otevírají novou linku. „Zatím ji budeme provozovat na své riziko, případná ztráta z provozu půjde tedy za námi. Podle toho nastavíme jízdné a budeme věřit, že zájem o cestu našimi autobusy bude podobný, nebo ještě větší, jako první ohlasy na její znovuzavedení,“ řekl majitel United Buses Karel Bílý. Podle něj jednají s obcemi a městy, že by se na financování podílely. „Nechceme dotaci na každý spoj. Řešení, které nabízíme, je spíše na principu spoluúčasti dotčených obcí,“ dodal Bílý.

Cestující bude vozit meziměstský klimatizovaný autobus Irisbus Arway vybavený elektrickým výtahem a plošinou pro přepravou až dvou osob upoutaných na invalidní vozík, nebo 2 kočárků najednou. Autobus v zájezdové výbavě je mimo jiné vybaven bezpečnostními pásy a vysokými sklopnými sedadly s loketními opěrkami a podnožkami.

Základní cena jízdenky zakoupené v e-shopu, bude stát z Dačic do Brna 171 korun, z Jemnice 152 korun, z Moravských Budějovic 133 korun, z Jaroměřic nad Rokytnou 114 korun, z Hrotovic 100 korun, z Dukovan 76 korun, z Jamolic 71 korun, z Ivančic 52 korun. Jízdenky nejlevněji pořídíte jen v e-shopu United Buses.

Tagy Dačice - Brno United Buses
30 komentářů