Účet za námluvy s Embraerem. Boeing zaplatí 150 milionů dolarů

Embraer E2 a Boeing 737, vlajkové lodi v oblasti úzkotrupých letadel obou výrobců. Foto: BoeingEmbraer E2 a Boeing 737, vlajkové lodi v oblasti úzkotrupých letadel obou výrobců. Foto: Boeing

Boeing odstoupil od převzetí brazilského výrobce s nástupem pandemie.

Boeing zaplatí brazilskému výrobci letadlové techniky Embraer celkem 150 milionů dolarů odškodné za neuskutečněný nákup divize komerčních letadel. Obě firmy tak ukončily několikaletý spor o výši odstupného ze zrušené transakce. Vyplývá to z oznámení pro burzu.

Jednání o koupi části Embraeru trvala dva roky, Boeing od záměru ustoupil v roce 2020 po vypuknutí pandemie koronaviru. Od té doby trvaly spory o výši odstupného. Akcie Embraeru na zprávu reagovaly mírným poklesem. Analytici očekávali, že Boeing nakonec zaplatí více. Agentura Reuters citovala analytika JPMorgan Marcela Mottu, podle kterého se očekávalo minimálně dvojnásobné odstupné. Podle něj tato částka pomůže snížit zadlužení Embraru.

Zájem Boeingu o Embraer začal poté, co Airbus koupil od Bombardieru výrobní program letadel CSeries, nyní Airbus A220.

Když vy Bombardier, tak my Embraer. Boeing ovládne výrobu brazilských letadel

Boeing měl za podíl ve výši 80 % zaplatit 4,2 miliardy dolarů. Fúze dvou výrobců získala souhlas klíčových úřadů s výjimkou Evropské komise. Ta se obávala, že na trhu letadel o velikosti 70-150 míst vznikne duopol Airbusu a Boeingu.

Původní plány počítaly s tím, že divize komerčních letadel by se přejmenovala na Boeing Brasil, výroby by zůstala v Brazílii. Embraer vyrábí letadla E-Jet, která jsou v kategorii do letounů do 150 míst.

Tagy boeing Embraer
2 komentáře