U D10 stojí nově 21 let stará tramvaj z Plzně, láká k občerstvení

Tramvaj Škoda 03T6 Anitra u D10. Foto: Občerstvení LetadloTramvaj Škoda 03T6 Anitra u D10. Foto: Občerstvení Letadlo

V Plzni vyřadily tramvaj relativně brzo: po 21 letech provozu. Majitel odpočívadla z ní chce zázemí pro občerstvení.

Provozovatel občerstvení u dálnice D10 mezi Mladou Boleslaví a Bakovem nad Jizerou VAF Logistic Service přivezl na své odpočívadlo další dopravní prostředek. Vedle letadla Iljušin Il18-D stojí od dnešního dne první vyřazená tramvaj Škoda LTM 10.08 Astra v  barvách Plzeňských městských dopravních podniků (PMDP).

Jde konkrétně o tramvaj číslo 305, později se má na ploše objevit ještě tramvaj číslo 307. Na odpočívce už tento týden její majitel položil koleje, na které je tramvaj odstavená. Umístěná je rovnoběžně s D10, takže ji velmi dobře vidí zejména řidiči ve směru na Turnov.

Nové zázemí pro návštěvníky odpočívky

„Propojíme obě do jedné tramvaje a uděláme z nich zázemí pro naše návštěvníky,“ řekl deníku Zdopravy.cz na konci září jednatel VAF Logistics Service František Vágner. Podle jeho plánu by měla být tramvaj částečně funkční a připojená k elektřině: mělo by jít například ovládat tlačítka pro otvírání dveří. Podobu interiéru ještě řeší, zvažuje v části tramvají například instalaci stolečku.

Za obě tramvaje zaplatí nový majitel podle smlouvy v registru smluv 111 tisíc korun bez DPH, jde o vozy z roku 1999. Tramvaje  začaly PMDP vyřazovat kvůli nákupu nových nízkopodlažních tramvají EVO2. Některé tramvaje si koupily jiné dopravní podniky jako zdroj náhradních dílů. Stejný typ tramvaje (v případě Brna pod jiným označením) dodala Škoda ještě do Ostravy, Olomouce, Brna a pro provoz mezi Mostem a Litvínovem.

Tramvaj Škoda LTM 10.08 Astra a její nakládka v Plzni. Foto: Občerstvení LetadloTramvaj Škoda LTM 10.08 Astra u D10. Foto: Občerstvení LetadloTramvaj Škoda LTM 10.08 Astra u D10. Foto: Občerstvení LetadloTramvaj Škoda LTM 10.08 Astra u D10. Foto: Občerstvení LetadloTramvaj Škoda LTM 10.08 Astra u D10. Foto: Občerstvení LetadloTramvaj LTM 10.08 Astra. Foto: Plzeňské městské dopravní podniky

Odpočívka u D10 pod vrchem Baba je dlouhodobě známa kvůli odstavenému letadlu, které slouží jako restaurace. Iljušin Il18-D létal u Československých aerolinií pod imatrikulací OK-WAJ. Jako restaurace slouží od roku 1986. Letoun prošel nedávno přelakováním a celkovou úpravou, která souvisí se změnou majitele celého odpočívadla. Vágner chce z celého areálu udělat návštěvní místo, které bude lákat zejména děti a fanoušky techniky. Problémem areálu je jeho velmi krátký připojovací pruh ve směru zpět na dálnici.

https://www.facebook.com/ObcerstveniLetadlo/posts/1926667984148061

Tagy D10 LTM 10.08 Občerstvení Letadlo Plzeňské městské dopravní podniky PMDP
31 komentářů