U Českých drah končí dva dlouholetí manažeři, zrušili jim odbory

Vectrony ČD v depu ve Vršovicích. Autor: České dráhyVectrony ČD v depu ve Vršovicích. Autor: České dráhy

U široké veřejnosti poměrně neznámá jména, v drážním prostředí naopak velmi známí manažeři, kteří měli významný vliv na vývoj státního

U široké veřejnosti poměrně neznámá jména, v drážním prostředí naopak velmi známí manažeři, kteří měli významný vliv na vývoj státního dopravce v minulých letech. Vedoucí odboru investic Hana Dluhošová a vedoucí odboru kolejových vozidel Rostislav Novák končí ve svých funkcích.

Představenstvo Českých drah rozhodlo, že jejich odbory zruší, čímž přijdou o práci. I když mají České dráhy přes dvacet různých odborů, jde o personální změny v jedněch z klíčových činností, navíc před chystanými dalšími velkými nákupy vozidel. I proto se mluví o personální změně jako o zásadní.  „Agendy těchto odborů přejdou pod Odbor centrálního nákupu a logistiky, Odbor provozu osobní dopravy a Odbor správy a údržby kolejových vozidel. Cílem je zjednodušení řídicí struktury, centralizace nákupu a zefektivnění přípravy projektů v oblasti obnovy vozidlového parku,“ vysvětlil mluvčí Českých drah Radek Joklík. Končí také ředitelka odboru vnějších vztahů Lenka Voplatková, podle Joklíka na vlastní žádost.

Jde o první velké personální změny v nejvyšším managementu ČD, které nastaly po příchodu nového předsedy představenstva Václava Nebeského.

Rostislav Novák působí u Českých drah od absolvování Vysoké školy strojní a ekonomické v Plzni, od roku 1997 do roku 2003 byl ­vrchním přednostou DKV Plzeň. Na současném postu je od roku 2003. Měl hlavní slovo při modernizaci vozového parku Českých drah, čelil kritice, že jím navrhované parametry v soutěžích zvýhodňují Škodu Transportation. Hana Dluhošová působí u Českých drah od roku 1994, rok byla i mluvčí dopravce. Její odbor řeší jak samotné parametry soutěží na nová vozidla, tak jejich financování.

Server MotejlekSkocdopole.com dnes upozornil, že má na post ředitele kanceláře Michala Krause (člen představenstva zodpovědný za provoz) nastoupit někdejší ředitelka Dopravního podniku hl. Města Prahy Magdalena Češková. Podle vyjádření Českých drah to ale nenastane. „Členové představenstva se zároveň shodli na tom, že náměstci generálního ředitele nově nebudou mít ředitele kanceláří,“ dodal Joklík.

Není zatím jasné, zda oba manažeři budou dál u Českých drah pracovat. „Další působení dotčených zaměstnanců u Českých drah bude předmětem individuálních jednání. Pracovně právní vztahy nicméně považujeme za důvěrné a nebudeme k nim poskytovat podrobnosti,“ dodal Joklík.

Tagy České dráhy Hana Dluhošová personální změny v Českých drahách Rostislav Novák
21 komentářů