Týden naděje. Do Prahy se vrací šest aerolinek, obnovení provozu čeká 43 linek

Boeing 787 Dreamliner společnosti Qatar Airways v Praze. Foto: Michael HolečekBoeing 787 Dreamliner společnosti Qatar Airways v Praze. Foto: Michael Holeček

Letiště Václava Havla čeká v příštích dnech největší posílení provozu od skončení nouzového stavu. Během jednoho týdne by mělo celkem

Letiště Václava Havla čeká v příštích dnech největší posílení provozu od skončení nouzového stavu. Během jednoho týdne by mělo celkem deset leteckých společností obnovit provoz na celkem 43 linkách do 34 destinací.

Do Prahy se tento týden vrací celkem šest dopravců, poprvé i dálkové lety. Do Kataru začínají létat s dreamlinerem Qatar Airways, do Dubaje s Boeingem 737-800 flydubai. Kromě nich z Prahy začnou opět létat Air Malta, LOT Polish Airlines, Norwegian a Tarom.

Do konce tohoto týdne bude mít letiště v provozu přímá letecká spojení do celkem 57 destinací provozovaná 20 leteckými společnostmi. „Se začátkem července bude mít Letiště Václava Havla Praha obnovený provoz do celkem 57 destinací. Mezi nimi jsou také dvě dálkové destinace, 29 vytipovaných klíčových destinací, jako je Londýn, Paříž, Amsterdam, Barcelona nebo Frankfurt a nově také několik dovolenkových destinací, jako Rhodos, Kos, Korfu, Mallorka nebo Tenerife,“ říká Václav Řehoř, předseda představenstva Letiště Praha.

Tento týden dojde k obnovení pravidelných linek například do Burgasu, Dauhá, Dubaje, Edinburghu, Göteborgu, Heraklionu, Malagy, Oděsy, Osla, Varšavy, na Korfu a do řady dalších míst. Jen první červencový týden se tak počet destinací na pražském letišti zvýší v porovnání se stavem v předchozím červnovém týdnu o přibližně 50 %. Provoz do dalších destinací dopravci budou obnovovat podle očekávání také v průběhu července, kdy by mělo dojít například k obnovení linek do Benátek, Milána, Neapole, Rigy nebo Varny.

V souvislosti s nadcházejícím létem sledujeme nárůst obnovených leteckých spojení do typicky dovolenkových destinací, jako jsou například řecké ostrovy nebo také Kanárské ostrovy, kde je rovněž příznivá epidemiologická situace. Důležitý je však také návrat leteckých společností do 45 vytipovaných takzvaných klíčových destinací. Z těchto destinací máme v tuto chvíli od leteckých společností potvrzený návrat do 32 z nich. Do 29 klíčových destinací se již létá, zbylé tři budou velmi brzy následovat,“ podotkl  Řehoř.

Tagy letiště praha obnovení provozu po pandemii koronaviru prg
4 komentáře