Tříměsíční výluka v podhůří Jizerských hor končí, vlaky se vrací do údolí Kamenice

Motorové vozy 854 v Železném Brodě. Foto: Michal ChrástMotorové vozy 854 v Železném Brodě. Foto: Michal Chrást

Na trať ze Železného Brodu do Tanvaldu se od sobotního podvečera po třech měsících vrátí pravidelný provoz. Dva týdny budou

Na trať ze Železného Brodu do Tanvaldu se od sobotního podvečera po třech měsících vrátí pravidelný provoz. Dva týdny budou ještě na trati jezdit České dráhy, od 15. prosince bude na tomto úseku provoz zajišťovat Arriva vlaky.

Podle jízdního řádu vyjede jako první na trať osobní vlak s odjezdem ze Železného Brodu v 17:01. Ke slavnostnímu otevření má dojít v pondělí. Šlo o letos největší stavební akci Správy železniční dopravní cesty v Libereckém kraji.

SŽDC za opravu zaplatila sdružení firem ŽeBroTa, ve kterém je Hrochostroj, Chládek a Tintěra Pardubice,  GJW Praha a N+N – Konstrukce a dopravní stavby Litoměřice, celkem 381 milionů korun.

Trať vedoucí údolím řeky Kamenice byla dlouhodobě ve velmi špatném stavu. Oprava má zkrátit dobu jízdy o tři až čtyři minuty, vlaky na sebe nově nebudou muset čekat ve Velkých Hamrech. Šlo o kompletní opravu celého svršku včetně oprav sedmi mostů, sedmi propustků a jedné opěrné zdi. Došlo také k opravě šesti přejezdů.

Na trati je dnes maximální rychlost 60 kilometrů v hodině, 600 metrů před Tanvaldem se jezdí jen třicítkou.  „Provozní stav tratě je úměrný stáří tratě,“ napsala SŽDC do zadávací dokumentace. Poslední větší oprava proběhla na konci osmdesátých let minulého století.

Součástí stavby byla i výstavba zábran pro vstup do kolejiště mezi Velkými Hamry a Tanvaldem. Má jít o 1,1 metru vysoké bariéry ze silničních betonových svodidel. Došlo k úpravě zastávek Spálov, Jesenný, Návarov a opravě nástupišť ve Velkých Hamrech.

Sedmnáct kilometrů dlouhá trať prochází náročným terénem, je na ní 16 mostů, 41 propustků a dva tunely. Oprava se týká jen části z nich. Na trati se stala v roce 1990 jedna z nejtragičtějších nehod za posledních třicet let, kdy došlo ke srážce motorového osobního vlaku s nákladním vlakem a zahynulo 14 lidí.

SŽDC už dříve odmítla, že by trať začala opravovat kvůli příchodu nového dopravce, společnosti Arriva. Ta vyhrála poptávkové řízení na rychlíky z Prahy i osobní vlaky v objednávce Libereckého kraje. Část vlaků z Plav do Tanvaldu a dál do Liberce budou dál zajišťovat České dráhy.

Dopravu v regionu komplikovaly ještě opravy na trati ze Smržovky do Josefova Dolu a v Desné, ty byly dokončeny již dříve.

Tagy Liberecký kraj Správa železniční dopravní cesty SŽDC trať 035 Železný Brod - Tanvald
10 komentářů