Trh s novými auty v ČR: 5 ze 7 měsíců registrace klesají, skokanem jsou i30 a Peugeot

Prodeje nových vozidel v Česku přestaly růst. Ukazují to poslední data o registracích vozidel v Česku za květen, které přinesly

Prodeje nových vozidel v Česku přestaly růst. Ukazují to poslední data o registracích vozidel v Česku za květen, které přinesly další pokles. Už pátý za posledních sedm měsíců.

Podle údajů Svazu dovozců automobilů (SDA) za květen klesly v meziročním porovnání registrace o 4,7 %, od začátku roku pak je pak objem nově registrovaných vozidel jen o 35 vyšší, než stejné období loňského roku, takže trh stagnuje. Celkem se u nás od ledna do května registrovalo 117 852 osobních vozidel.

Data za květen, duben a březen po měsících bývají většinou pro meziroční porovnání mírně zkreslená kvůli tomu, jak vychází květnové státní svátky či v který měsíc jsou Velikonoce. Pokud se sečtou prodeje za tyto tři měsíce, jsou o 2,5 % nižší, než stejné období loňského roku.

Statistiky registrací dál ukazují i přes více než deset procent dominanci Škody Auto, druhé místo drží Volkswagen. Květnové výsledky přinesly desetinový růst Hyundai, kterému se dařilo hlavně díky odbytu modelu i30. Letos jinak za celý rok průběžně sedmý nejprodávanější model na českém trhu v květnu poskočil s meziročním růstem o 42 % na čtvrté místo za trojici modelů Škoda Octavia, Fabia a Rapid, za ním jsou Kodiaq a Superb.

V první desítce nejvíce letos roste Peugeot, jen za květen registrace stouply o 50 % a dostal se už na šesté místo. Čtvrtá je i přes mírný pokles Dacia.

Dobré výsledky i30 a Rapidu ukazují i oživení v segmentu nižší střední třídy, podíl těchto aut stoupl v květnu už na 22 %. SUV a terénní vozy po dlouhé době nepatrně snížily svůj podíl na 27,5 %. V případě rozdělení trhu podle typu paliva pokračuje oslabování dieselů, které drží už méně než třetinu trhu.

Tagy registrace nových vozidel květen 2018 sda
2 komentáře