Třetí měsíc přes miliardu. Na mýtném se v listopadu vybralo o 12 procent více

Kontrolní mýtná brána v Dasným u Českých Budějovic. Pramen: CzechTollKontrolní mýtná brána v Dasným u Českých Budějovic. Pramen: CzechToll

Do mýtných rekordů se zároveň promítá i letošní rozšíření zpoplatněné sítě

Silniční nákladní dopravci bez ohledu na covidovou krizi dál lámou rekordy v platbách za dálnice a silnice. Listopad byl třetím měsícem v řadě, kdy vybrané mýto překročilo miliardu korun (1,072 mld.). Je to o 12 procent více než loni, zároveň se letošní listopad (po letošním říjnu) stal druhým (pro stát) nejvýdělečnějším měsícem od spuštění mýta v lednu 2007. Data zveřejnila společnost CzechToll, která pro Ředitelství silnic a dálnic mýtný systém provozuje.

Podzim patří z hlediska logistiky k tradičně nejsilnějším obdobím, do mýtných rekordů se zároveň promítá letošní rozšíření zpoplatněné sítě. Oproti loňsku se rozšířila o přibližně 860 kilometrů silnic I. třídy, celková délka zpoplatněných komunikací přesahuje 2 400 kilometrů. Podle CzechTollu ale stát vybírá meziročně více i při srovnání původního rozsahu zpoplatněných komunikací.

Výběry mýtného leden až listopad. Pramen: CzechToll

Výběry mýtného leden až listopad. Pramen: CzechToll

Nový satelitní mýtný systém ukončil k 30. listopadu první rok ostrého provozu. Ke konci listopadu v něm bylo registrováno více než 538 tisíc vozidel. „Během roku ostrého provozu jsme odhalili 300 tisíc mýtných incidentů. Téměř v polovině případů šlo o chybně nastavený počet náprav na palubní jednotce. Druhým nejčastějším přestupkem je jízda vozidla bez řádné registrace v mýtném systému po zpoplatněné komunikaci,“ uvedl provozní ředitel CzechTollu Petr Chvátal. Kontrolu dopravců provádí CzechToll prostřednictvím 60 kontrolních bran, řidiče kontrolují i celníci.

Stát předpokládá, že letos na mýtném vybere přes 11 miliard korun.

Tagy czechtoll mýtné
3 komentáře