Třebechovice oficiálně otevřely podchod, lidé už nemusí přes rušnou křižovatku

Nová křižovatka v Třebechovicích pod Orebem. Foto: FB stránky Nestraníci TřebechoviceNová křižovatka v Třebechovicích pod Orebem. Foto: FB stránky Nestraníci Třebechovice

Hlavním důvodem stavby za 37 milionů korun je větší bezpečnost chodců a cyklistů.

Půl roku po dokončení došlo tento týden k oficiálnímu otevření nové křižovatky v Třebechovicích pod Orebem na silnici I/11 a II/298. Zásadní změnou je nový podchod, díky kterému už nemusí lidé přes rušnou komunikaci přecházet nebo přejíždět na kole.

Oficiální otevření oznámil královéhradecký hejtman Martin Červíček na svých facebookových stránkách. „Hlavním důvodem této stavby bylo zajištění bezpečnosti pro chodce a cyklisty, kteří byli při přechodu křížení místní výjezdové komunikace s velmi frekventovanou hlavní silnicí I/11 vystaveni velkému riziku střetu s jedoucími vozidly,“ uvedl Červíček.

Město zvažovalo několik variant možného řešení, kdy jednou z nich byl kruhový objezd. Zvítězil projekt křižovatky s podchodem pro pěší, jenž slouží také jako podjezd pro cyklisty. Stavba vyšla na 36 milionů korun. Celkem dvanácti miliony korun přispěl Státní fond dopravní infrastruktury, kraj přispěl pěti miliony korun.

Vzhledem k tomu, že se stavba nachází v záplavové zóně, byly na ni použity speciální komponenty, materiály a zabudováno čerpadlo, díky nimž by byl odveden případný příval vody. Stavba byla dokončena a uvedena do zkušebního provozu již v prosinci loňského roku.

Tagy I/11 Královéhradecký kraj Třebechovice pod Orebem
18 komentářů