Tatra představila novou generaci řady Force, v portfoliu automobilky rozšíří nabídku verzí a nahradí řadu Terra

Nová generace modelové řady Tatra Force v hasičském provedení. Zdroj: Facebook.com - TATRA TRUCKSNová generace modelové řady Tatra Force v hasičském provedení. Zdroj: Facebook.com - TATRA TRUCKS

Jde již o třetí generaci modelové řady Tatra Force.

V rámci veletrhu PYROS 2023 konaném na brněnském výstavišti odhalila automobilka Tatra Trucks ve světové premiéře zcela novou generaci modelové řady Tatra Force. Veřejnosti byly představeny vozy v hasičském provedení. Nabízeny však budou rovněž armádám, bezpečnostním organizacím, ale i těžebnímu a stavebnímu průmyslu či výrobcům speciálních nádstaveb a dalším odvětvím.

Nová generace rozšíří nabídku verzí ve srovnání se stávající generací řady Force, čímž zároveň ve výrobním portfoliu Tatry nahradí modelovou řadu Terra. Ta je faktickým pokračovatelem původního legendárního modelu Tatra 815.

Nízko položená kabina a motor nad přední nápravou či vpředu

Již třetí generace modelové řady Tatra Force přináší podle výrobce vedle zásadního vylepšení koncepce s nízko položenou kabinou a motorem nad přední nápravou také rozšíření portfolia o varianty s motorem umístěným vpředu. Nové kabiny s přepracovaným skeletem a moderními konstrukčními prvky mají zase přinést zvýšenou bezpečnost a novou úroveň komfortu pro řidiče i celou osádku, včetně lepšího výhledu.

Krátké i prodloužené kabiny se vyznačují malou celkovou výškou, která umožňuje průjezd v nízkých profilech a snižuje riziko poškození automobilů. Nechybí integrovaná ochrana osádky při převrácení vozidla. U dvoudveřových variant je k dispozici i ochrana proti padajícím předmětům. Nový design kabiny jsme volili také s ohledem na pohodlnější a snazší nástup na místo řidiče i spolujezdce a maximálně bezpečný nástup do zadní části prodloužené kabiny,“ přiblížil Radomír Smolka, ředitel výzkumu a vývoje automobilky Tatra Trucks, který měl vývoj nového vozu na starosti.

U dvoudveřové kabiny je možné zvolit konfiguraci sedadel pro dvou, tří a čtyřčlennou posádku včetně řidiče. Čtyřdveřová kabina má plnohodnotný prostor pro zadní řadu sedadel a nabízí základní konfiguraci pro šestičlennou osádku včetně řidiče, nebo rozšířenou pro osmičlennou osádku se sedadly ve třech řadách. Další technické specifikace jsou k dispozici v tiskové zprávě automobilky Tatra Trucks.

Nová generace modelové řady Tatra Force v hasičském provedení. Zdroj: Facebook.com - TATRA TRUCKSNová generace modelové řady Tatra Force v hasičském provedení. Zdroj: Facebook.com - TATRA TRUCKSNová generace modelové řady Tatra Force v hasičském provedení. Zdroj: Facebook.com - TATRA TRUCKS

 

Tagy CSG Czechoslovak Group Tatra Tatra Force Tatra Trucks
6 komentářů