Tábor zkušebně vykázal auta z části hlavního náměstí

Jižní část Žižkova náměstí v Táboře. Foto: Taborcz.euJižní část Žižkova náměstí v Táboře. Foto: Taborcz.eu

Opatření se nedotkne rezidentů.

Táborská radnice se rozhodla na dva měsíce zkusit zklidnění dopravy na hlavním historickém náměstí. Na jižní hraně Žižkova náměstí byla vytvořena pěší zóna. Jejím vznikem se tak zrušilo osmnáct parkovacích míst přímo v centru městské památkové rezervace.

Vedení radnice se dohodlo na zklidnění automobilové dopravy v centru již v programovém prohlášení koalice. Test běží od 12. července, skončí 15. září. Ve městě a na sociálních sítích zatím budí opatření rozdílné reakce: od podpory po odpor.

Starosta Štěpán Pavlík uvedl, že nejde o trvalý krok, ale o zkoušku, která se bude vyhodnocovat. Město Tábor už zřídilo speciální e-mailovou adresu, kam lidé mohou psát svoje názory. „Domníváme, že řidiči nemusejí nutně vjíždět až na Žižkovo náměstí, kroužit kolem dokola a čekat, až se uvolní nějaké místo. Chceme tímto upozornit, že je přirozené a ohleduplné nevpouštět tolik aut do samotného historického jádra,“ uvedl starosta. Město zveřejnilo mapu, kde mohou návštěvníci historického centra odstavit svá auta.

Město uvolnilo pěším celou plochu pohledem od sochy Jana Žižky na bar Havana a další „jižní“ restaurace. Vjezdu z Klokotské a ve směru od ústí Pražské ulice zamezila radnice přenosnými květníky, mezi kterými je zákazová značka. Další příjezdový a odjezdový režim ostatními ulicemi zůstal zachován.

Zabranná plocha náměstí nezůstala prázdná. Město na ni umístilo stolky se židličkami, lehátky a slunečníky. Opatření se nedotkne těch, kteří ve Starém Městě bydlí, rezidentní parkování zůstalo zachované.

Podle starosty je omezení aut v centru příkladem taktického urbanismu. „Jedná se o nízkonákladový přístup k dočasné změně městského prostoru s cílem zlepšit místní životní prostředí. Je to způsob, jak rychle a relativně levně upravit veřejný prostor ve městě tak, aby se v něm lépe žilo. V moderních městech existuje snaha o omezení automobilové dopravy na historických náměstích, vytváření zelených ploch a veřejných prostorů místo parkovišť,“ uvedlo město.

Tagy Tábor zklidnění dopravy ve městech
3 komentáře