SŽDC platí drahám více peněz za náhradní dopravu. Sehnat autobusy je čím dál těžší

Autobus náhradní dopravy. Autor: Autor: cs:ŠJů – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5901996Autobus náhradní dopravy. Autor: Autor: cs:ŠJů – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5901996

České dráhy loni poprvé těžily z nového systému kompenzací za výluky. Správa železniční dopravní cesty zaplatila dopravci jako úhradu za

České dráhy loni poprvé těžily z nového systému kompenzací za výluky. Správa železniční dopravní cesty zaplatila dopravci jako úhradu za náhradní autobusovou dopravu 392 milionů korun, což je o sto milionů korun více než předloni. Vyplývá to z výroční zprávy dopravce.

Rozsah výluk byl meziročně přitom zhruba stejný, spíše menší (přesná čísla nejsou k dispozici). Drahám tak nahrává nový systém, který přišel s novelou zákona o drahách loni v dubnu. Podle ní má dopravce právo na úhradu skutečně vynaložených nákladů po odečtení nákladů, které naopak v důsledku výluky uspořil. Do té doby se kompenzace odvíjela od paušálu určeného v prohlášení o dráze. „Došlo tím ke zlepšení a narovnání stavu,“ uvedl mluvčí ČD Radek Joklík.

Dráhy ale řeší jiný problém. Podle Joklíka došlo za poslední rok k výraznému nárůstu cen, za které jsou autobusoví dopravci ochotní náhradní dopravu zajišťovat. Konkrétní ceny Joklík nesdělil, nicméně celkové výdaje drah na NAD loni stouply ze 480 milionů na 512 milionů.

„Má to souvislost s nedostatkem řidičů a s nutností navážet řidiče (s autobusy) na výluky z jiných lokalit. Bohužel již také došlo k některým případům, kdy musela být výluka zrušena či posunuta kvůli nemožnosti opakovaně zajistit NAD,“ doplnil mluvčí.

Tagy České dráhy kompenzace NAD SŽDC
22 komentářů