SŽDC chystá modernizaci stanice Brno-Židenice a architektonickou soutěž na hlavní nádraží

Stanice Brno-Židenice. Foto: palickap/Wikimedia CommonsStanice Brno-Židenice. Foto: palickap/Wikimedia Commons

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) se chystá podepsat smlouvu s projektantem, který zajistí první stupeň dokumentace pro modernizaci stanice Brno-Židenice. Jde

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) se chystá podepsat smlouvu s projektantem, který zajistí první stupeň dokumentace pro modernizaci stanice Brno-Židenice. Jde tak o úvodní krok celkové modernizace železničního uzlu, jejíž hlavní částí je přesun hlavního nádraží na místo dnešního dolního, řekl náměstek pro modernizaci dráhy Mojmír Nejezchleb. V ideální variantě by se v Židenicích mohlo začít stavět v roce 2023.

Perony židenického nádraží se posunou výrazně blíže k viaduktu nad Bubeníčkovu ulici, aby se snáze přestupovalo na tramvaj. Zároveň pěší získají přístup ke Kauflandu i směrem k Nové Zbrojovce za zábrdovickým koupalištěm.

„Součástí dokumentace je posouzení vybrané varianty modernizace uzlu s ohledem na nákladní dopravu. Intenzivně to řešíme se sdružením nákladních dopravců ŽESNAD.cz,“ řekl Nejezchleb.

V budoucnu by měly být mezi hlavním nádražím a židenickým čtyři koleje pro smíšený provoz. Podle něj se dají očekávat ještě úpravy v Maloměřicích.

S městem také SŽDC chystá architektonickou soutěž na návrh podoby nového hlavního nádraží, v níž se má řešit jak dopravní podoba nádraží, tak podoba odbavovací haly, přednádraží a přilehlé městské infrastruktury. „Chtěli bychom ji vypsat v únoru. Vítěz pak bude návrh dále rozpracovávat,“ uvedl Nejezchleb.

SŽDC také pracuje na zadávacích podmínkách soutěže pro stavbu výjezdu z hlavního nádraží do Slatiny a do Blažovic, což je poslední úsek nové přerovské trati, jejíž ostatní části už jsou ve výrazně pokročilejším stadiu přípravy. Nová trať umožní jezdit z Brna do Přerova dvousetkilometrovou rychlostí.

ČTK

Tagy brno Brno - Židenice Brno hlavní nádraží Jihomoravský kraj Top Železniční uzel Brno Židenice
35 komentářů