Swiss vyřadí přes zimu všechny airbusy A320, nechá v provozu jen novější stroje

Nový A320neo pro Swiss. Foto: SwissNový A320neo pro Swiss. Foto: Swiss

Švýcarský dopravce si od nasazení modernějších a menších letadel slibuje úsporu nákladů.

Letecká společnost Swiss dočasně vyřadil ze své flotily 28 airbusů A320family. Důvodem je nízká poptávka a vyšší náklady na jejich provoz.

Firma to dnes oznámila při prezentaci svých výsledků za třetí čtvrtletí. Na lety po Evropě si firma ponechá pouze letadla Airbus A220 a novější letouny A320neo a A321neo. Firma současně v rámci úspor dál seškrtá zimní letový řád na maximálně 25 % loňské úrovně.

Swiss si od tohoto kroku slibuje další snížení nákladů v kritickém období. Dopravce pokračuje v redukci počtu spojení na tuto zimu, například z Prahy do Curychu létá aktuálně pouze dvakrát týdně.

Aerolinky patřící pod skupinu Lufthansa Group za první tři čtvrtletí utržily 1,54 miliardy franků, což je meziroční pokles o 61,8 %. Provozní ztráta dosáhla 414,7 milionů franků, loni za stejné období aerolinky vydělaly 489 milionů franků. „Očekáváme další nárůst ztráty v souvislosti se současnou situací,“ uvedla firma v tiskové zprávě. Poprvé za patnáct let firma očekává za celý rok záporné hospodaření. Třetí čtvrtletí bylo podle dopravce ve znamení částečného oživení, dopravce nabízel 40 % kapacity loňského léta. Přesto hospodaření skončilo v mínusu.

Swiss v rámci úspor propustil nebo nechal na neplaceném volnu přes tisíc zaměstnanců.

Celá skupina Lufthansa Group dnes oznámila, že ve třetím čtvrtletí prodělala dvě miliardy eur. To je více, než očekávala.

Tagy Swiss
Žádné komentáře