Swiss propustí pětinu zaměstnanců, ve flotile skončí všechny Airbusy A340

Airbus A340-300 v barvách Swiss startuje z Curychu. Foto: BriYYZ / Flickr.comAirbus A340-300 v barvách Swiss startuje z Curychu. Foto: BriYYZ / Flickr.com

Podle vedení aerolinek nelze očekávat ve střednědobém horizontu návrat k provozu před pandemií.

Letecká společnost Swiss International Air Lines nevěří, že by se poptávka po létání brzo vrátila k normálu, a proto se rozhodla k dalšímu propouštění zaměstnanců a redukci flotily.

Firma propustí celkem 1700 zaměstnanců, což je zhruba pětina z celkového počtu. Dojde také k další redukci flotily: zcela zmizí všech pět Airbusů A340-300 a také deset Airbusů A320. Dopravce patřící do skupiny Lufthansa Group dnes oznámil škrty v tiskové zprávě.

„Ve střednědobém výhledu očekáváme pokles poptávky zhruba o dvacet procent v porovnání se situací před vypuknutím pandemie,“ uvedla letecká společnost v prohlášení. Firma už začala se zaměstnanci a odboráři vyjednávat o způsobu propouštění.

Podle Swiss pandemie zásadně proměnila leteckou dopravu a její dopady na byznys jsou větší, než se původně zdálo. „Je už naprosto jasné, že náš trh prochází velkou strukturální změnou, a musíme proto na takovou situaci patřičně reagovat,“ řekl šéf Swiss Dieter Vranckx.

Flotila Swiss projde redukcí z 90 letadel o patnáct strojů. Zmizí deset Airbusů A320 a také pět dálkových Airbusů A340-300. Jde tak o dalšího dopravce, který se zbaví čtyřmotorových dálkových letadel. V případě Swiss jde o 17 let staré stroje.

Tagy Swiss
13 komentářů