Swietelsky dokončil opravu silnice k Jizerskohorské magistrále, otevírá se ve středu

Opravená silnice Josefův Důl - Hrabětice. Foto: SwietelskyOpravená silnice Josefův Důl - Hrabětice. Foto: Swietelsky

Obyvatelům Jizerských hor i jejich návštěvníkům přestane od středy komplikovat cestu uzavřená silnice z Hrabětic do Josefova Dolu. Končí oprava

Obyvatelům Jizerských hor i jejich návštěvníkům přestane od středy komplikovat cestu uzavřená silnice z Hrabětic do Josefova Dolu. Končí oprava tříkilometrového úseku silnice, která překonává téměř dvě stě metrů převýšení. Oprava trvala rok.

Součástí stavby za zhruba 38,5 milionů Kč bez DPH byl i most přes řeku Kamenici, 28 silničních propustků ze železobetonu o průměru od 300 do 800 mm nebo železobetonová opěrná zeď, obložená žulovými kvádry podle požadavku Správy CHKO Jizerské hory. Silnice končí v lokalitě U Kapličky v Hraběticích, které je jedno z hlavních nástupních míst na Jizerskohorskou lyžařskou magistrálu i oblíbeným startem letních výletů pěšky či na kole.

Byla to jedna z nejnáročnějších staveb, které jsme v Libereckém kraji zatím dělali. Na území chráněné krajinné oblasti, v horském prostředí, kdy jsme třeba ujeté svahy sanovali za trvale deštivého podzimu, jaký Jizerky přinášejí,“ říká Martin Pánek, ředitel oblasti Swietelsky stavební, závod Dopravní stavby Střed, oblast Liberec. Mosty vyráběla firma na místě. „K jejich osazení byl potřeba mobilní jeřáb s nosností 500 tun, ale problémem bylo, jak ho na stavbu vůbec dostat. Stavbou se také prohnal běžecký a cyklistický závod,“ dodal Pánek.

Spojka mezi Hraběticemi a Josefovým Dolem je důležitá hlavně z hlediska cestovního ruchu, byla ve velmi špatném stavu. Řidiči zde už nenarazí na drolící se povrch, hluboké díry, asfaltové boule a rozpadající se krajnice. Bezpečnost provozu zvýší i nová ocelová svodidla a v nepřehledných úsecích odbourané části skalních masivů, bránící dosud ve výhledu.

STAVBA V ČÍSLECH

Silnice III/29022 Hrabětice – Josefův Důl

– 3.074 metrů délka komunikace

– 17.894 m2 asfaltových vozovek

– 964 metrů ocelových svodidel

– 1.527 m2 plochy sanovaných svahů

– 193,652 m výškového převýšení (572,728 až 766,380 m.n.m.)

Termín: 07/2017 – 07/2018

Investor: Krajská správa silnic Libereckého kraje

Jeřáb pro zvedání mostu při opravě silnici z Josefova Dolu do Hrabětic. Foto: SwitelskyOpravená silnice Josefův Důl - Hrabětice. Foto: SwietelskyOpravená silnice Josefův Důl - Hrabětice. Foto: Swietelsky