Švýcarský výrobce vlaků a tramvají Stadler si jde pro peníze na burzu

Nová jednotka Stadler Flirt Traverso. Foto: SOBNová jednotka Stadler Flirt Traverso. Foto: SOB

Jeden z největších evropských výrobců kolejové techniky míří na burzu. Společnost Stadler Rail oznámila, že po více než sedmdesáti letech

Jeden z největších evropských výrobců kolejové techniky míří na burzu. Společnost Stadler Rail oznámila, že po více než sedmdesáti letech v rukou soukromých majitelů firma uvede akcie na curyšskou burzu SIX, aby získala peníze na další rozvoj. Investorům se zájmem o železnici se tak otevírá možnost vložit peníze do firmy, jejíž produkty v Česku jezdí a částečně i vznikají.

Plán vstoupit na burzu oznámil při prezentaci výsledků firmy většinový vlastník Peter Spuhler, který drží 80 % firmy. Stadler za poslední roky prošel velkým rozvojem a z původně regionálního hráče se stal celosvětovým dodavatelem kolejové techniky.

Spuhler na prezentaci uvedl, že věří v další rozvoj železnice a další růst poptávky. Stadler loni dosáhl tržeb 2 miliardy švýcarských franků a provozního zisku 151 milionů franků. Vstup na burzu Spuhler označil jako přirozený vývoj firmy. Podle listu Neuer Zürcher Zeitung chce Stadler na burze získat až 5 miliard franků. Na burzu chce umístit zhruba 40 % akcií. Firma se chce více zaměřit i na byznys železničního zabezpečovacího zařízení, kde v Evropě vládne hlavně Alstom a Siemens.

Od Stadleru jezdí na českých kolejích motorové vozy RS1 a jednotky Stadler Flirt, v Ostravě pak tramvaje. České dráhy nedávno koupily i 12 starších jednotek Stadler GTW. Firma má v Praze i část svého vývoje.

Tagy Stadler Rail
20 komentářů