Svobodou to začalo. Nová kniha mapuje historii nejstaršího soukromého osobního dopravce

Nová kniha o historii GW Train Regio. Foto: GWTRNová kniha o historii GW Train Regio. Foto: GWTR

Historie Viamontu a posléze GW Train Regio ukazuje složité začátky soukromých dopravců na české železnici.

Dvacet osm let po získání licence vyšla rozsáhlá publikace mapující historii aktuálně nejstaršího osobního dopravce na české železnici. Josef Bosáček na 276 stranách zachytil více než čtvrtstoletí působení společnosti Viamont, nyní GW Train Regio.

Kniha přináší historii firmy, která je i historií vzniku vlaků provozovaných jiným dopravcem než státním. Je také přehledem velice těžkých začátků soukromé osobní železniční dopravy, kdy se soukromí dopravci pokusili dokázat, že zrušení dopravy ČD na některých tratích nebylo oprávněné, protože je na nich úspěšně provozována doprava i po šestadvaceti letech, a také se na jiných tratích pokusili rozhýbat nabídku služeb pro různé skupiny cestujících.

Publikace doplněná spoustou fotografií je prvním a naprosto jedinečným uceleným zpracováním soudobých dějin, zejména prvopočátků soukromé železniční dopravy v Česku ve zcela nepřipravených legislativních podmínkách a v období, kdy byla snaha o zachování železnice na regionálních tratích v úplném protikladu s politikou státu. Obsahuje také popisy a mapy všech tratí, kde GWTR provozuje nebo provozoval osobní dopravu a stručnou historii tohoto provozu a také popisy vozidel, které firma používala a používá od vzniku až po současnost. Kromě spousty informací je kniha díky fotografiím od více než 80 autorů velmi cennou obrazovou publikací.

Kniha má 276 stran formátu A4, je plně barevná a vázaná v tvrdých deskách. Knihu je možné zakoupit v prodejnách Pragomodel v Klimentské ulici v Praze, knihkupectví Corona v Hybernské ulici v Praze a v Železničním muzeu ve Vimperku.

Tagy GW Train Regio Viamont
23 komentářů