Svitavy se dočkají obchvatu, ŘSD zahájilo tendr na přeložku I/43 za 1,25 miliardy

Silnice I/43 a příprava stavby obchvatu Svitav. Pramen: ŘSDSilnice I/43 a příprava stavby obchvatu Svitav. Pramen: ŘSD

Silnice I/43 je hlavní spojnicí východních Čech s Brnem a Svitavy patří k neproblematičtějším místům na trase

Tranzitní dopravou zatížené Svitavy by se mohly ve druhém pololetí letošního roku dočkat poklepání základního kamene na dlouho očekávaném obchvatu. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) vypsalo tendr na stavbu desetikilometrové přeložky silnice I/43, předpokládaná hodnota je 1,25 miliardy korun.

„Stavba je před vydáním stavebního povolení a dokončuje se majetkoprávní příprava. Předpoklad zahájení je ve třetím nebo čtvrtém čtvrtletí,“ sdělil šéf ŘSD Radek Mátl. Hotovo by mělo být v roce 2023. Podle údajů v informačním letáku má ŘSD vykoupeno 98 procent potřebných pozemků, zbývá získat 25 parcel.

Silnice I/43, Svitavy, obchvat. Pramen: ŘSD

Silnice I/43, Svitavy, obchvat. Pramen: ŘSD

Přeložka má vedle motoristů přinést úlevu zejména obyvatelům žijícím v blízkosti stávajících silnic I/43, I/34 a II/366, které procházejí centrem města těsně sevřené zástavbou. Silnice I/43 navíc prochází úzkými a nízkými podjezdy pod tratěmi Brno – Česká Třebová a Žďárec u Skutče – Svitavy. Podjezdy jsou vedeny jako dopravní závada.

Novostavba bude měřit téměř deset kilometrů, součástí bude osm mostů, dvě mimoúrovňové křižovatky a šest protihlukových stěn. Silnice I/43 je hlavní spojnicí východních Čech s Brnem.

Tagy I/43 ŘSD Svitavy obchvat
66 komentářů