Švédské dráhy kupují 25 rychlovlaků Alstom Zefiro na rychlost až 250 km/h

Jednotka Zefiro Express pro švédské dráhy SJ. Vizualizace: AlstomJednotka Zefiro Express pro švédské dráhy SJ. Vizualizace: Alstom

První jednotky budou dodány v roce 2026.

Společnost Alstom podepsala tento týden smlouvu se švédskými státními drahami SJ na dodávku 25 elektrických vysokorychlostních vlaků Zefiro Express s opcí na dalších 15 vlaků. První závazná objednávka má hodnotu přibližně 650 milionů eur.

Vítězství Alstomu v soutěži oznámil dopravce už loni na konci roku, tento týden došlo i ke smluvnímu zajištění.

Nové vlaky budou nejrychlejší ve Švédsku vůbec, schopné provozu při maximální rychlosti 250 km/h. První vlak má Alstom dodat v roce 2026. „Jde o historickou dohodu, která změní způsob cestování cestujících po celé zemi. Vzhledem k obavám ze změny klimatu je vysokorychlostní železnice primární alternativou letecké dopravy. Je to pohodlné a nyní i velmi rychlé. Tento trend vidíme všude a Alstom je lídrem v této oblasti se zkušenostmi z několika projektů vysokorychlostních vlaků po celém světě,“ řekl Rob Whyte, výkonný ředitel Alstom Nordics.

Vlaky Zefiro Express jsou navrženy pro provoz v drsných povětrnostních podmínkách až do teplot –⁠40 °C. Jednotka bude mít kapacitu 363 sedadel.

Tagy alstom sj Zefiro Express
4 komentáře