Suezem už proplula všechna čekající plavidla, celkem jich bylo přes 400

Kontejnerová loď v Suezském průplavu. By Daniel Csörföly - Photos taken by Daniel Csörföly, Budapest, Hungary, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1899147Kontejnerová loď v Suezském průplavu. By Daniel Csörföly - Photos taken by Daniel Csörföly, Budapest, Hungary, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1899147

Desítky jiných plavidel nečekaly a zvolily alternativní trasu kolem mysu Dobré naděje.

Suezským průplavem proplula už všechna plavidla, která tam čekala od minulého týdne, kdy tuto důležitou dopravní tepnu světového obchodu zablokovala velká kontejnerová loď. Informovala o tom správa průplavu. Čtyřista metrů dlouhou loď Ever Given se podařilo uvolnit v pondělí, na což čekalo přes 400 plavidel.

Šéf správy průplavu Usáma Rabía už ráno oznámil, že dnes očekává proplutí posledních 85 čekajících lodí. Obří kontejnerová loď zablokovala průplav 23. března. Až po týdnu se podařilo specialistům s flotilou remorkérů a díky vrcholícímu přílivu dostat 220.000 tun vážící kolos od písčitého břehu. Předtím několik bagrů odstraňovalo tisíce metrů krychlových písku a bláta kolem lodi.

Desítky jiných plavidel nečekaly a zvolily alternativní trasu kolem mysu Dobré naděje na jižním cípu Afriky, což jejich cestu prodlouží zhruba o dva týdny a také notně prodraží, nemluvě o zpoždění dodávek.

Zatím není jasné, co přesně nehodu způsobilo. Správa kanálu příčiny vyšetřuje. Rabía v pátek egyptské televizi řekl, že „vyšetřování postupuje dobře a potrvá ještě dva dny, pak budou oznámeny jeho výsledky,“ uvedl deník The Guardian. K nehodě zřejmě přispělo počasí. V době, kdy loď uvízla, byl v oblasti silný vítr.

Suezským průplavem prochází přes deset procent světového obchodu, včetně sedmi procent globálních dodávek ropy. V loňském roce tímto kanálem proplulo více než 19.000 lodí.

ČTK

Tagy Suezský průplav
8 komentářů