regio-vlak

Střídání v Dejvické nádražce. SŽ vysoutěžila nového nájemce, bude platit trojnásobek

Vizualizace nové podoby dejvické nádražní restaurace. Zdroj: Spojka EventsVizualizace nové podoby dejvické nádražní restaurace. Zdroj: Spojka Events

Nájemní smlouva skončila provozovateli už v roce 2022. Se SŽ vedl dlouhodobý spor.

Odebírat
Upozornit na
guest
181 Komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Hmoo Honza

Budou tam vystupovat turisti co prijedou z Letiste a pujdou na Hrad, přece. RYCHLODRAHA NA LETISTE

Jan Šlezingr

Ani si nechci představovat ten „genius loci 70. let“
Jako že, „čtyřka“?

Swarrior

A byl jste tam někdy? Jak už někdo píše v Dejvicích je přetlak moderních (sterilních) podniků. Tedy jen vydělat na nájem nebude snadné, lze očekávat že po nastavení plných cen přijde krach. Viz Husa apod.

Ivan_pha

Tak zrovna husa je fakt strašná hospoda.

Martin

Souhlas, koncept, který byl představen je neudrzitelny.

Martin S

Sbohem, moje rodná a milovaná nádražko a celé české Dejvice

Jan

Nějak jsme to s těmi právy nájemníků přešvihli, pokud trvá po výpovědi takovou dobu se jich fyzicky zbavit…

Ivan_pha

To tak bohužel je. Neplatí vám nájemník v bytě? Nevadí, práva na vyklízení a vystěhování se domuzete za rok. Ať žijí naše soudy.

A kdo zaplatí ztrátu za nájem, copak nájem, ale fond oprav, elektriku? Nikdo.

Tomáš R.

Jako gastrolaik si dovolím pouze hrubě odhadnout, že aby si podnik vydělal na nájem 150k/měsíc plus všechny další náklady, bude muset mít obrat minimálně kolem 1M měsíčně, tedy cca 33k denně. To je teda v Dejvicích, kde je poměrně velká konkurence dobrých podniků a kde při změně konceptu přijdou o většinu současné klientely, dost optimistický plán. No, hodně štěstí přeju.

Ados

No klubovna bude mít žně:D

Panda

Ta taky brzy padne (obchvat Vítězného náměstí se prý přiblížil, samozřejmě 20 let starý projekt bez většího updatu, tzn. vyřeší akorát ten remodelling náměstí, ale neuleví od dopravy nikomu jinému).

Swarrior

To mi ani něříkejte….

Janoušek

Už se těším na asijskou restauraci, kebabárnu či pizzu. Ach jo.

madusan

Každý kdo podniká pokud chce něco vydělat tak výše nájmu má vliv na cenu zboží nebo služeb.Ale jsou lidi co na to mají a budou zdražení díky vyššímu nájmu akceptovat.

Doctor

Skvělé ! Výborná cesta k mrtvému nádraží !
😕

Jiří Voseček

Jakože protože tam nebudete výčepu, tak nádražím přestanou chodit lidir na vlak?

automatic

škoda, další místo ztratí svůj genius loci a kulturním programu si můžeme už nechat jen zdát. Navíc to pronajímat Bělorusům s pochybným podnikáním (má v Praze provozovat víc restaurací ale dělají to za ně bílí koně) není v dnešní situaci asi taky úplně ok, stejně jako otvírat pobočky ruského supermarketu…Nemám nic proti Rusům ani Bělorusům, jen o čistotě podnikání mám trochu předpojaté obavy

Michal M

Zajcev bude spíš běloruský imigant než Bělorus a nevím na základě čeho jeho podnikání označujete za pochybné. Možná byste si mohl doplnit vzdělání a omluvit se.
https://www.flowee.cz/rozhovory/3234-nebat-se-odlisit-a-hrat-fer-andrej-zaitsev-prozradil-svuj-recept-na-uspech
https://www.youtube.com/watch?v=LFVwGU3uYLs
Pochybná je současná podoba nádražky a ten křivej zjev, co jí provozuje.

automatic

třeba tím ´, že pan Zajcev z Roztok u Prahy je k dnešnímu dni jednatelem a nebo členem dozorčí rady 25 aktivních společností s tím že mnohdy je jejich místo i činnost podniká řekněme dosti “zvláštní” – i v tomto článku je uvedeno že je pan Zajcev spojován s jistou další restaurací, ale oficiálně mu nepatří, stejně tak jako spousta dalšího “jeho” podnikání. Všechno je dohledatelné v OR, či stačí trochu googlit. Nechci zpochybňovat všechno jeho podnikání, jen v určité oblasti nemá zrovna dobrou pověst.

automatic

a napojení na Rusko je také dohledatelné – přes společnost WEST CZ RU CORPORATION, s.r.o. (RU v názvu asi něco znamená ) a je napsaná na jeho rodinné příslušníky

PetrSP7

Nejvyšší nabídka je vždycky největší peklo, výherce si myslí, jak byl chytrej, nakonec ale zjistí, že podanou nabídku není zdaleka schopen zajistit

Michal M

A jaký je poměr případů, kdy se to stalo a kdy se to nestalo? 100:1?

melm

50 : 50

Polohovač

Konečně ta odporná feťácká díra zmizí někde v pekle, odkud vyhřezla.

Josef Kamiš

Copak? Těšíme se na kávičku s dortíkem za 300,- ?

Richard

Trojnásobně budou nejspíš platit také zákazníci… Asi víte, jaké ceny mají ve Foyer Cafe ve Fantově budově… malý zákusek za 145 až 185 Kč a podobně…

test

chtít to můžou, to je možný ale Dejvice nejsou hlavák

Kubrt

A víte o tom, že jeden majitel může prvozovat různé restaurace, různého zaměření a různé cenové úrovně?

melm

Určitě, zajisté to vydražil za účelem prodělku.

Kubrt

Ne. Ale každé místo je jiné, každá restaurace míří na jiné lidi. Máte dojem, že Karpíšek má ve všech hospodách to samé za ty samé ceny?

melm

Takže klasická nádražka už akorát v Č. Třebové a Úštěku.

Pink

Všetaty!!! Litoměřice horní taky není k zahození.

LK

A Ústí n.L. západ

Vavrroch

Na Přerov sedmdesátých let, takhle mezi druhou a třetí hodinou ranní, žádná z výše uvedených nemá.

melm

V Olomouci to taky nemělo chybu.

Vena

Jedlová, Doksy… 🙂

Michal M

Senohraby, Veselí-Mezimostí, Fe Ruda-Město, Špičák, Kyšperk…

MilanSima

Praha-Braník.

Aleš

Letohrad! a pořád s jídlem které se vaří na místě a skvělým poměrem cena-výkon 🙂

Michal M

Evidentně ty echt pajzly krapet vyšly z módy, že?

Emi

Jsem zvědavý, jak dlouho tam nájemce zůstanete. Každopádně Praha už je jen pro bohaté. Obyčejní chudší lidi tam už nemají vcelku šanci.

melm

Pračka na peníze.

Jan Tichavský

To není pravda, i v centru města naleznete jídelny, kde si můžete dát oběd pod dvě stovky.

Emi

To ano, třeba na Těšnově. Ale kolik jich je. Stačí se podívat, jak se proměnil Karlín a hned je jasné, že to město není pro chudé. Ale továrny už v Praze nejsou, tak na co by tam dělníci a podobní dělali. Lepší je je vystěhovat a zvednout nájem. Pak se člověk nesmí divit, že na městských vlakových linkách jezdí strojvedoucí z Plzeňe 🙂

Vít

Doporučuji se podívat na Vinohradský parlament. Pak zjistíte, že ceny jídel jsou menší, než na menších, dle vás, chudších městech, ale co je „pražské“ tak kvalita, která je o 3 řády výše. Je to normální restaurace, žádná tackarna…

Kubrt

Jasně, v Praze už nejsou ani uklízečky, a v těch hospodách obsluhojou právníci a manažeři.

Luk

Dost často Ukrajinky – jak uklízečky, tak servírky v restauracích.

Kubrt

A to nejsou obyčejní, chudší lidé? Celý je to blábol. To, že jsou v Praze vyšší průměrné mzdy neznamená, že tu nejsou lidé se mzdou hluboce podprůměrnou.

Luk

Jsou, ale sehnat i za poměrně dobré peníze lidi do mnohých profesí bývá dost problém, hlavně právě v Praze. Proto se leckomu vyplatí dojíždět do Prahy i z velké dálky, protože i po zaplacení nákladů na dopravu mu zůstane víc, než kdyby dělal v místě bydliště, pokud by tam vůbec tu práci sehnal.

Emi

Je to tak. Znám například Pražáky, kteří si nechávali dělat nejrůznějších věci do bytu řemeslníky z Ostravska. A cenově se jim to vyplatilo 🙂 i s cestou 😉

Emi

No asi za chvíli budou muset, aby zaplatili nájem/hypotéku 🙂 parkové v Modrých zónách, mýtné na silnicích, atd. 🙂 🙂 🙂

Michal M

Hrozná chudoba. Dělník se dnes zmůže leda na suchou housku se suchým salámem, k tomu možná tak hlt suchého vína…

Luk

Jo, dělník, ten tvrdou (a suchou) housku má…
https://cz.jooble.org/salary/d%C4%9Bln%C3%ADk/Praha

Air Traveller

v praze podle vas nezini “obycejni” lidi?

ach jo.

Michal M

Ano, zejména duchem chudší zůstávali tradičně na venkově u krav.

Daniel Jablonecký

I bohatý člověk může být obyčejný. Obyčejnost nebo neobyčejnost se neměří majetkem nebo solventností.

JiVe

a na Hlavním není vůbec nic. Rychlík zavřeno a bude tam Bageterie, Husa zavřená, ale o víkendu jsem koukal, že tam bude nějaký nový podnik

Honza

Husa už není ta skončila úplně, místo ní je teď nově „Wilsonka“. Už je otevřená (teda vypadalo to tak včera).

JiVe

jj, v sobotu bylo vidět, že finišují. V úterý vyzkouším.

Favorit

Pokud máte třeba trochu více času na přestupu (nebo do odjezdu), doporučuji Turnovskou pivnici na Churchillovi. Solidní prostředí a vždy jsem tam byl spokojen.

Richard

Trojnásobně budou platit také zákazníci. Asi víte, jaké ceny mají ve Foyer Cafe ve Fantově budově… Malý zákusek za 145 až 185 Kč a podobně…

melm

Jak zlikvidovat něco s tradicí

Pavel Skládaný

Škoda, byl to krásný klub Miloše Frýby.

Air Traveller

Je docela “zabavne” sledovat zajimavou veci.

kdyz nekde nekdy nejaky urad prnajme statni/mestsky majetek za tretinovou cenu, tak se vzdycky objevi spousta spravedlivych, kteri v tom vidi korupci a volaji po pronajmu za trzni cenu.

ale kdyz jde o hospodu, kde se vetsina z nich ukaze jednou do mesice (pokud vubec), tak ne, trzni najemne je vlastme spatne a “trojka” je v poradku 🙂

jsem rad, ze nejsem politikem. a nikdy bejt nechci 🙂

Adam Ř

Super, nedává smysl, aby SŽ dotovala levnou hospodu. A to říkám jako někdo, kdo tam každý čtvrtek chodí

Petr

Taky myslím, že pokud někdo dá 3x víc, tak je blbost toho nevyužít.

melm

Pokud zachovají původní ceny, proč ne.

Josef Kamiš

No to určitě né 😀

melm

Mo, právě.

Adam Ř

Nezachovají. Ale přeci není úkolem SŽ se starat, aby bylo na nádraží levný pivo, ne?

Josef Kamiš

Tak schválně až z toho vznikne ta sterilni sračka s trojnásobky cen oproti současným, jestli vám ty pravidelné čtvrtky zůstanou. 🙂

Adam Ř

Ne, vyseru se na to. Osobně na téhle změně mírně tratím, ale zase jednou vidím státní instituce rozhodovat racionálně

JirkaM

Takže další zlikvidovaná nádražka

Kubík

Stane se z toho předražená procovská nádražní restaurace jako na Masarykově a Hlavním nádraží. Je jasně vidět, že Správa železnic o běžné občany a underground nestojí. Je smutné, že to nezachrání ani vední MČ Prahy 6, které k původní nádražce bylo nakloněno.. Underground jak vidno neměli rádi komunisté ani současné vedení státního podniku Správy železnic. Řemeslné pivo či Pilsner za 70-100,- Děkuji nechci. Všichni co co toto nepodporujeme skončíme u plechovek..Smutné.

Kubrt

Nádražka na Masaryčce je podnik nabízející rychlé a kvalitní jídlo za rozumnou cenu. A plno tam je dost. Za mě super.

luzkovyvagon

Cože? Já vidím na jejich stránkách, že menu nelze z důvodu vytížení kuchyně a normální jídlo tam jinak stojí od 250 Kč a výš.. tudíž ještě dražší než ty předražené hospody, co jim jídlo stojí do 250 Kč 😀
Tak pokud vyděláváte 100 tisíc měsíčně tak v pohodě, ale většina lidí tolik nevydělává.

Kubrt

Aha, vytížení kuchyně, takže hostů je dost, super (i když já teď noc takového na jejich stránkách nevidím). Já tam taky vídám dost plno.
Jídla z poledního menu jsou pod 200, ze stálého více. Nevím, co si v centru Prahy představujete za ceny? jestli něco je či není předražené, se pozná podle poptávky po takovém produktu – zjevně Masaryčka není předražená, když je tam furt frmol.

melm

Jídelna Těšnov nebo U Rozvařilů to jistí

Kubrt

Jistě, každý si může vybrat, kam půjde.

Otto

No já teda nevím, ale čtu to přesně naopak – v době podávání menu nelze objednávat ze stálého lístku, což je za mne pochopitelné při tom frmolu. A jestli Vám za hlavní jídlo v centru Prahy přijde 169 Kč moc, tak Vás můžu ubezpečit, že na venkově leckde běžně za 159 🙂 bo není konkurence

Twix

A kolik by to tam mělo stát? Necelých 200 Kč, někdy i přes, platím za oběd (i bez polévky) ve standardní kantýně na okraji Prahy, kde musím čekat u pultu a odnést si to ke stolu. Okolní podniky jsou na tom s cenami podobně.

jouda

Poněkud špatně to čtete. Píše se tam, že v době podávání poledních menu (11-14:30h) nejsou možné objednávky ze standardního menu. Což není zase tak neobvyklé, mívá to leckterá restaurace, kde je přes poledne docela fofr, často v turistických destinacích.

Ferda

Jezte doma a budete mít klid. Než smradlevej pajzl, to se tedy mnohem lépe cítím v tom, co je Masaryčka. Za mě perfektní prostor, decentně sladěné historické se současným… 👌👍

patology_chef

Myslíte tu stejnou Masaryčku jako já? Byl jsem tam 2x. Vždycky jsem se hádal o kafe, které jsem objednal, nedostal, ale zaplatit ho chtěli. Jednoduché espresso za 69 Kč, v kontextu místa předražené. Jídlo a prostředí dobrý, všechno ostatní nepotřebuju zažít potřetí. Někomu došlo, že cestující, spěchající na vlak, nemají čas se hádat nad účtem.

Kubrt

Nemám podobnou zkušenost, ale samozřejmě z toho nemůžu generalizovat.
Jestli je tam espreso předražené nebo ne se pozná tak, že si ho lidi dávají nebo ne.

Ferda

69 je předražené? Jistě, za dvacku v lidlu z mašiny to není…

Luk

Nádražka by měla sloužit primárně cestujícím, kteří si tam při čekání na vlak nebo naopak po příjezdu dají jedno, případně něco drobného k jídlu, a pokračují dál. Koncept nálevny, kde je levné pivo a tedy se tam drží pijani dělající svých 10-15 kousků za den, do tohoto fakt nepasuje. Pivnic pro místní je okolo dost a kdyžtak si tam někdo může otevřít další, ale ne na nádraží.

Dominik

Jo někdo chce Bráník za 20,- a někdo zas tu Plzeň za 70,-.
A každého volba, jasně nebude to třeba pro pijany, co každý den urazili 15 kousků, protože to poleze do peněženky, ale hned bych to nezatracoval, ono dobré pivo z minipivovaru je většinou lepší, než ten Bráník, za 20,-.
A já takový podnik rád vyhledám. A takové podniky kolikrát bývají plnější, než místní nálevny, kde se akorát schází těch 10 místních štamgastů.

Otto

Jestli je někomu plzeň za 70 moc, může zajít ke glaubicům na malostranském za 49 😉

Luk

Pivo z minipivovaru bych tam určitě bral. Plzeň mají všude.

JiVe

Únětice třeba

Michal M

Nechci kazit iluze, ale v pajzlu na branickém nádraží je Braník za 28 Kč. Dvacka je v lepším případě jeho nákupka.

Roman Beneš

Nejsem bohatý, ale 70 Kč za dobré pivo z malého pivovaru bych rád dal. Rozhodně radši než třeba 40 Kč za Staropramen, což vůbec není pivo, nebo Braník, což je hnusné pivo, taktéž Gambrinus. (To radši vodu.) Zjevně vám tedy sedí zaplivané putiky s Braníkem za 35, ale to asi ani tak nedáte – tak si kupte svoji PETku (to máte za nějakých 40 v akci 3 piva v 1,5litrové PETce) a pivařům, co pivu rozumí, do toho nemluvte.

Pan průvodčí

Úkol jakéhokoliv podniku není poskytovat charitu, nýbrž vydělávat. Nejde o podporu nebo nepodporu undergroundu, ale o kšeft. Jako majitel objektu bych taky pronajal prostor subjektu, který nabídne 3x víc. Socialismus skončil. Podniku nic nebrání najít pronajímatele, který underground podporuje a nechce vydělávat.

Lkprak

„Je jasně vidět, že Správa železnic o běžné občany a underground nestojí.“
Ano, je to divné, ale Správa železnic není charita. Smiřte se s tím.

VRTjecesta

Jistě by se dalo prorazit s konceptem šotohospody. Takže kdo se toho ujme? Klidně může prodávat gambáček za 30.

Michal M

Uáá, no jako nápad dobrý, ale na první pohled to začíná připomínat práci.

PetrN

Upřímně jsem přesvědčený, že sterilní předražený podnik s „modernim“ hipsterskym menu za 320 Kc nemá na tom místě dejvicke nadražky šanci.

Radek Janata

Ta čtvrť je plná restaurací, které si na nedostatek hostů stěžovat nemůžou. Třeba 100m odtud Restaurace Bruska, o blok dál U Veverky. Obojí česká kuchyně. Není důvod, proč by to tady mělo být jiné.

Twix

Tak to se asi teprve uvidí, ale zrovna v této části Prahy se podobným podnikům daří zjevně velmi dobře.

RJD

Ano, menu za 320 tam asi fakt nemá šanci. Celkově ta výše nájemnoho, nutné investice a lokace podniku trochu vyvolávají otázky, jaký druh podniku (nad rámec vizualice interiéru) tam nakonec bude. Nechme se překvapit.

Kolemjdoucí

Miloš Frýba!

hroch.obojzivelny

…taky mit uns.

Karel

8:50

Frýbestr buď pestr

Frýba je jako večernice, plující temnou obrazovkou…

RJD

Doslova nesnáším naleštěné sterilní rádoby luxusní podniky a vyhledávám podobná pokleslá místa se svébytnou atmosférou. Ale holt státní podnik se má chovat jako řádný hospodář a je to tak správné. Podniků se svébytnou atmosférou je i tak po Praze dost a jestli o nich nevíte, tak asi nejste skutečnými fanoušky této kultury.

Panda

Gentrifikace Dejvic v posledních letech s nárůstem cen nemovitostí/nájmů hodně zrychlila a teď během pár let zaniklo/zanikne většina tradičních „pokleslých míst“, které jsou pro udržení lokální komunity víceméně nenahraditelné. Řádný hospodář těžko říct – pokud mám primárně maximalizovat počet lidí ve vlacích, tak si tímto krokem nejsem jistý.

Kubrt

Jako že počet cestujících na Buštěhradce ovlivní, jestli tam bude i nadále stávající podnik? To těžko. Kdyby chtěla SŽ maximalizovat počet lidí ve vlacích (o čemž pochybuju), tak se v první řadě stará o to, aby ta trať byla pro cestující atraktivní. Což se neděje.
Lokální komunita: ta se mění a odrazem jsou i ty hospody. Příčina – následek. Ono těch lemtačů piva ubývá všude (což je dobře), nejen v Dejvicích/Bubenči, i když tam asi rychleji.

Radek Janata

SŽ se o to právě stará. Modernizaci té trati celou tu dobu bránila hlavně Praha 6.

Kubrt

To je pravda, tady to nestojí jen na SŽ. Ovšem výsledek, využitelnosti tratě, je tristní.

Panda

Myslím, že zejména v létě do nádražky chodilo dost cestujících, ale data samozřejmě nemám:) Jen podobně jako u architektonických soutěží by neměla být na nádraží jediným kritériem cena, protože je tam prostě nadřazený cíl a to počet lidí ve vlacích z dlouhodobé perspektivy.

Osobně jsem zastánce pestrosti a zároveň i jisté kontinuity tradičních podniků, která je v Dejvicích/Bubenči relativně slušná, ale po dlouhých letech zlepšování se to teď obrací. Pro lemtače je tu podniků pořád spoustu, ale jsou to vesměs plzeňské korporátní sterilní hospody (craftové neberu jako pro lemtače).

Kubrt

Do té nádražky samozřejmě chodí i cestující, ale jejich cestování není motivované nádražkou, ale nějakým jiným cílem.
Jsme u otázky, jestli více cestujících ocení stávající podnik, nebo něco á la Masaryčka (ačkoliv zatím nevíme, co tam bude – možná něco úplně jiného). Já to nevím. Můžu říct jen za sebe, že stávající podnik jsem párkrát navštívil, ale není to něco, po čem bych toužil a jako cestující využívám spíš typ Masaryčka, než typ pivnice.

Eman

Opravdu si myslíte, že je vůbec možné nějakým způsobem odhadnout „počet lidí ve vlacích z dlouhodobé perspektivy“ v závisloti na tom, jestli nádražka v Dejvicích bude laciná nálevna pro plebs, slušný podnik pro střední třídu nebo mišelinská restaurace pro vyvolené? Podle mě je ta závislost skoro nulová. A teď mi prosím dokažte opak.

Luk

Cestující přitáhne spíš čistá, důstojně působící nádražka, než „tradiční“ s vysokým výskytem pijanů, kteří do sebe lijí jedno za druhým, potom zvrací a močí okolo a obtěžují cestující.

Frantík

Třeba na nádražní restauraci v Olomouci jsem si nemohl stěžovat.

Rossec

Aby to vypadalo jako na vizualizaci zaplatí nájemce nebo SŽ?

Augusto Pinochet

…toliko Spojka…klasické nádražní menu… 2ks Bao bun se smaženým kuřetem 315,- gochugaru majonéza, okurka, koriandr 300g steak z nízké roštěné US prime beef 975,- chimichurri, hovězí jus Flatbread s hlívou ústřičnou 295,- kešu krém, bylinkový salát, sezam, ostružina Salát s celerem 285,- sýr Piave, friseé salát, datle, jablko, máta, nakládaný citron, vlašské ořechy Chef’s tip kachní prsa 550,- červená řepa, švestky, čekanka, lardo Římský salát 345,- smažené kuřecí stripsy, crumble, grana padano, caesar dresink Grilované kuřecí stehno 450,- salát z grilované zeleniny, labneh, placka na ohni, červená cibule Chef’s tip filet z pražmy 495,- máslová omáčka s citronem, kadeřávek, salátek… Číst vice »

Kubrt

Z čehož ovšem neplyne, že v Dejvicích to bude stejné.

Pepa

Z titulku: „Nový nájemce bude platit trojnásobek“. Takže si vydělte ceny 3x.
„RJD“ píše o něco výš v této diskusi: že „státní podnik se má chovat jako řádný hospodář“ a prý „je to tak správné“.

vbb

> Takže si vydělte ceny 3x.
Pivo místo za 60 bude za 20?

Jan Tichavský

Já bych si tam nevybral, ale když se to uživí, tak prosím.

Frantisek X

To já bych si možná i něco málo z toho vybral (po částečném překladu) :), ale platit takové ceny častěji by se mi nechtělo. Otázkou je, kolik cestujících zrovna z této tratě to osloví – možná některé pak z těch letadel, ale to už bude zase vlivem inflace jinde. V nejbližší době leda za „hyperbio“ kvalitu.

Luk

Své zákazníky si zjevně nachází. Komu to nevyhovuje, může na hlaváku jít třeba do Burger Kingu, Potrefené husy nebo vedle do Meat Beeru.

Frantisek X

Hlavní nádraží je odtud poněkud mimo, nejlepší je to vyhlídkově linkou 26. 🙂 Ale uznávám, že stejně dobře a levněji to umí i pár podniků zde nedaleko, pokud člověk nemá mnoho zavazadel.

Luk

Komentoval jsem jídla a ceny, které má Spojka na hl. n.

Ferda

Presně tak, stejně tak na masaryčce… Nebo hot dog u stánku, je tam taky dobrej a.neni drahej… Nebo bagetu v Pontu… 💁‍♂️

Zdroje jsou…

Petr

Důležitější než nájem jsou snad ceny pro lidi a jestli tam bude nóbl předražený podnik tak to zničili jak mohli

Jan Tichavský

Jestli to bude předražený, tak jim tam nebudou chodit lidi. Každý má možnost hlasovat peněženkou.

Radek Janata

Tak oni jsou „lidi“ a „lidi“. Vy myslíte jiné, než pan Petr.

Jeden člověk si chce dát „pár“ piv, čím levnější tím lepší. Jiný člověk se chce dobře najíst. Z důvodu, že je stále železnice vnímána jako socka, se na nádraží spíš očekává to první, viz tato diskuze.

A je to i generační věc. Za komunistů moc jiného vyžití, než vysedávat v hospodě u piva nebylo. Dneska to mladé už tolik netáhne, protože je víc možností, jak se zabavit. Proto postupně končí i výčepy na vesnicích.

luzkovyvagon

Ale taky jsou dva druhy předražených hospod.
1) Tam, kde se opravdu dobře najíte.
2) Tam, kde mají i tak suroviny z makra a podprůměrné kuchaře, číšnice s umělým úsměvem a při podrobnějším pohledu zjistíte, že je tam i špína či stoly nakoupené v Jysku.

Luk

Výčepy na vesnicích končí i z jiných důvodů – počínaje vylidňováním vesnic, přes „polovylidňování“ (dojíždění do vzdálené práce, kdy už pak není chuť jít ještě do hospody, zvlášť když člověk zase ráno brzy vstává na cestu do práce), zákaz kouření, až po zřízení „garážových hospod“ za covidu. Ale změna životního stylu má taky velký vliv. Jo, železnice a obecně hromadná doprava je bohužel pořád vnímána jako socka („nemá na auto, tak jede vlakem“), ale ve skutečnosti je to otázka priorit. Například při denním cestování se může člověku velmi zajídat trávit čas za volantem, místo toho si raději ve vlaku něco… Číst vice »

Radek Janata

Takové hospody, kde mají jen to pivo, zavírají i ve vesnicích v okolí Prahy, kde jinak počet obyvatel spíše mírně roste.

Protože ti noví lidé už nemají jako hobby tam po návratu ze 6-14 směny ve fabrice si dát druhou směnu tam, jako tomu bývalo.

luzkovyvagon

Spíš na to už nemají peníze. Jako být alkoholik v téhle době tak utrácíš nejméně 1000 Kč za den a znám takové (např. řemeslníky, kteří vydělávají hodně, ale vše prolejou).

Michal M

Alkoholik může bejt i člověk s pěti pivy denně a to se v pajzlu pořídí mezi 200-250 CZK.

Jan Sůra

Smiřte se s tím, že lidé se mění a na tom, že zejména mladší generace nechlastá tolik, jako starší generace, opravdu nejsou ekonomické důvody.

Kubrt

Kolem Prahy železnici využívá i řada lidí, kteří by autem jet mohli.

Frantisek X

Otázkou je, zda je naláká extrém opačný k zaplivané putyce. Sice neplatí nájem v Praze, platí ale zase za ten vlak (a ti Vaši současně vydržují i to auto). Salát za 300 bude podle mě hodně i na ně, jakkoli třeba kvalitní. Uvidíme.

Kubrt

Vždyť vůbec nevíme, jaké tam bude menu. To že ta samá firma někde jinde něco nabízí přece neznamená, že to samé za ty samé ceny bude nabízet v Dejvicích.

Michal M

Nenaláká je především mizerná trať.
Až bude trať lepší, nebude u současné nádražky žádné nádraží.

Radek Janata

Bude tam. Akorát pod zemí.

MartinS.

Co jsou ceny pro lidi? Někteří lidé si rádi dají dobré jídlo za 500. A někteří ne. Ale to je snad na provozovateli, jaký koncept zvolí. Ostatně cestující do Kladna a Rakovníka tam asi moc velké tržby nenadělají. Doba nádražek, kde se čekalo 3 hodiny, až pojede vlak, je už pryč, teď je pravděpodobné, že pojede za 15-30 minut.

hroch.obojzivelny

Uvádět „ceny pro lidi“ je samozřejmě nelegální. V jídelním lístku mají být pouze jedny ceny a ty mají platit pro každého stejně – ať už se jedná o člověka, nebo třeba hrocha.

Ferda

Hrochy nediskriminovat, nemaj to rádi!

Frantisek X

Tři hodiny jsou moc i na opulentní oběd, menší jídlo či pití se do té půlhodiny vejde, a když ne, tak člověk pojede dalším spojem, až si chvilku odfrkne. Padalo tu v diskusi, že to má být spíše pro cestující než pro místní vysedávače, tak ať to pro ně je. Jídlo za 500 bude podle mě pro většinu lidí od Kladna a Rakovníka i tak v blízké době příliš, a to netvrdím, že mají být vlaky „sockou“.

Kubrt

Jaké jídlo za 500? To jsou jen spekulace.

old

> Důležitější než nájem jsou snad ceny pro lidi
Tím myslíte např. Braník za dvacet?

MartinS.

To je pro #našilidi.

Ferda

Kefalín… A čo Vy si predstavujetě pod takým slovom „pro lidi“?

Hrosislaff

Na vizualizaci vidíme bezduché sterilní prostředí. Nedokáži si představit, že bych se tu ještě někdy v životě stavil. Ze světa tak mizí další z míst pro které platila hláška, že v hospodě je lépe než na světě.

Mickey

no vzhledem k tomu, že nechali na vizualizacích prakticky stejnou výmalbu, jako je tam teď tak to zas tak sterilně nevypadá 😀

Polohovač

Alkohol a organická rozpouštědla obecně jsou jediné drogy, které způsobují masivní úbytek mozkové tkáně. Vaše rčení je dalším z nekonečné řady důkazů, že ty úbytky jsou skutečně masivní.

Pavel

Těším se.

Augusto Pinochet

…na co?

Pavel

Určitě bych se neobával sterilního prostředí či nějaké luxusní restaurace či kavárny. Zvláště ne v Dejvicích na nádraží. Viděl bych to na slušnou restauraci s poledním menu. A pak na večerní akce.

Frantisek X

Tak kéž by… Na druhou stranu, podobné už kolem jsou, jen to není tak při cestě na tramvaj, tedy s výjimkou např. Matuškova automatu, což je ale spíše jídelna s výčepem.

Michal M

Matuškův automat je spíš IQ test na lidi, co za velkou desítku vestoje bez obsluhy jsou schopni zaplatit 92 korun…

Ústečan

Takže z toho bude další bezduchá předražená kavárna. Možná tam bude i výčep s drahým pivem. Atmosféra pryč

Bram

Přiznám se, že mne ta atmosféra moc neoslovovala a to jsem dejvickou nádražku navštívil snad jen dvakrát nebo třikrát, protože chlast v podobě piva mi nic neříká a toho ostatního piju naprosté minimum. Ale přesto bych byl raději, kdyby to zůstalo beze změny, já si mohu zajít jinam, v okolí je podniků, které mi vyhovují více, přeci jen dost…

Aprivall@centrum.cz

Nájemce víc platit nebude, ale zákazník. A jediný kdo se zase bude smát, je Svoboda.

Radek Janata

Státní podnik, zvlášť podnik závislý na penězích z veřejných rozpočtů, se má chovat jako řádný hospodář a pronajmout to tomu, kdo dá nejvíc.

Zákazník více zaplatí, ale je přece v pořádku. Protože místo lemtání piva si tam půjde dát i pořádné jídlo … dělat z nádraží místa, kam se stahují ožralové pověsti železnice neprospívá.

Kozlik

Zákazník tam doufám nepůjde

Ferda

Typicky české… 👌

J.Š.Hájek

To je myšlenka se kterou bych souhlasil, jen nevím jestli zařízení na nádraží bude mít dostatek strávníků kteří tam budou ochotni nechat 250 Kč za jídlo. To si řekneme tak za tři roky. Vizualizace vypadá dobře.

Radek Janata

Vy jste si asi nevšiml, že okolo toho nádraží je jedna z nejlepších pražských čtvrtí. Ceny i kvalita budou odpovídat okolním restauracím a tak to má být.

Váš příspěvek jen potvrzuje to, co jsem psal. Že železnice má stále pověst socky a tak se předpokládá, že tam bude akorát nálevna. Ale tak to nebylo vždy. Za první republiky na nádražích byly drahé podniky a že by dnes v západní Evropě na nádraží ve velkém městě bylo zrovna levno, to se taky říct nedá. Pověst socky dali železnici až komunisti (však jízdné taky bylo dlouhodobě nižší než autobus).

Kubrt

Nevíme, kolik to tam bude stát, ale pohled po okolních zařízeních dává jistou představu, co si tam provozovatel bude moci dovolit a co ne.

luzkovyvagon

Například Ti, co to zařízení dost často při obědech navštěvují, dostávají příspěvek na oběd asi 140 Kč, možná méně.
A hodinový plat plus mínus 180 Kč.
Ti tam opravdu už chodit nebudou.

Aprivall@centrum.cz

Tak tam na ten oběd povinně začnete chodit.

Radek Janata

Proč zrovna já? Tam bude chodit ten, kdo v okolí pracuje nebo bydlí. Okolní hospody jsou v době oběda plné a tahle bude taky.

A věřte, že na tom poledním menu je tržba i marže vyšší, než na dvou či třech pivech, přitom ten host blokuje stůl po stejnou dobu.

Stráťa

Tři piva za půl hodiny zvládne málokdo, u meníčka je to standard.

Pepa
vbb

Dne 7.6. 2024 bude polojasno až oblačno, místy přeháňky nebo bouřky. Denní teploty 22 až 26°C. Noční teploty 14 až 10°C

To je zcela stejně relevantní informace jako váš článek.

Něco novějšího tam nemáte? Třeba překvapivou zprávu, že od 1. 1. 2025 byl na první části koridoru zaveden výhradní provoz ETCS?

Jan Tichavský

Ano, SŽ nabízí komerční prostory za účelem zisku a má se starat o přepravu cestujících, nemá za úkol poskytovat levné občerstvení.

vbb

>Nájemce víc platit nebude
Vy jste ten článek ani nečetl, že?

Michal Lysek

Fakt nechutný. Praha se mění na sterilní hnus.

Lysimachia

Rozhodně jsem nepatřil k tamním štamgastům, ale je škoda, že z toho bude sterilní podnik, kterých jsou v Praze stovky.

Josef Kamiš

Smutný fenomén současnosti

Pražec

Netroufám si z právního hlediska hájit jednání dosavadního nájemce, ale nad tím místem zamačkávám slzu.
Hlavně proto, že mezitím skončila smíchovská Oáza a spočítané už to má i legendární kuželna v Horské.

MHD

To se samozřejmě promítne do cen občerstvení.

Frantisek X

A místo událostí budou „eventy“. No uvidíme, co nabídnou, a zda to bude stát za ten všudypřítomný požadavek na líbivé vizualizace (kde mimochodem nevidím stávající zahrádku pod kaštany).

Twix

Slovo „eventy“ se mi taky nelíbí, ale která hospoda ještě dneska píše o „událostech“? Spíš akce, program, a nebo se to žádným slovem neoznačuje a rovnou se napíše co se tam bude dít.

A. Mikulka

Co je to za poruchu, když člověk umí psát a přitom neumí číst?