Středočeští silničáři budou pod novou kontrolou. Zastupitelé schválili vznik dozorčí rady

Oprava silnice v Ilustrační foto: Krajská správa a údržba silnic Středočeského krajeOprava silnice v Ilustrační foto: Krajská správa a údržba silnic Středočeského kraje

Na post šéfa středočeských silničářů bude vypsáno výběrové řízení.

Krajská správa a údržba silnic Středočeského kraje bude nově pod větší kontrolou. Zastupitelé na své ustavující schůzi schválili vznik dozorčí rady. Ta by měla kontrolovat hospodaření firmy.

K vytvoření dozorčí rady dojde změnou zřizovací listiny. Náměstek hejtmanky pro oblast silniční dopravy Martin Kupka to vysvětluje tím, že jde o příspěvkovou organizaci s největším rozpočtem a s významnou odpovědností. „Proto by měla dozorčí rada být orgánem, který by měl pomáhat s kontrolou organizace KSÚS SK Radě kraje a i samotné organizaci. Měl by mít úlohu kontrolní, iniciativní a poradní, bude sledovat hospodaření, přicházet s podněty a komunikovat s ředitelem organizace i krajskou radou,“ dodal Kupka, který patří k předkladatelům změny zřizovací listiny.

Dozorčí rada bude sedmičlenná. Předsedu, místopředsedu a členy budou navrhovat jednotlivé zastupitelské kluby. Funkční období dozorčí rady budou čtyři roky. Jejím členům bude náležet měsíční odměna stanovená Radou Středočeského kraje. Svého zástupce bude mít v dozorčí radě i opozice.

Hospodaření krajské správy a údržby silnic dlouhodobě kritizovala v minulém volebním období opozice, i proto je zprůhlednění zakázek jednou z priorit nového vedení.

V dozorčí radě má podle ČTK zasednout například Michael Pánek (ODS), Filip Kořínek (STAN) nebo lídr kandidátky Spojenců Jan Jakob. Piráti budou svého kandidáta vybírat ve výběrovém řízení. Jasné jméno není ani u hnutí ANO, kde se ale hovoří například o Martinu Hermanovi. Na funkci ředitele krajské organizace bude vypsáno výběrové řízení.

Tagy Krajská správa a údržba silnic Středočeského kraje Středočeský kraj
15 komentářů