Středočeský kraj vrací po pandemii většinu spojů. Některé nevyjedou kvůli nedostatku řidičů

Crossway LE pro ČSAD Střední Čechy. Foto: ČSAD Střední ČechyCrossway LE pro ČSAD Střední Čechy. Foto: ČSAD Střední Čechy

Kraj již musí kvůli přeplněným autobusům nasazovat posily, zahustí interval hlavně na páteřních trasách.

Středočeský kraj se rozhodl od zítřka vrátit jízdní řády do stavu před vypuknutím pandemie. Důvodem je vysoká poptávka po cestování a přeplněnost některých spojů. Ve čtyřech oblastech k plnému navýšení spojů kvůli chybějícím řidičům ještě nedojde.

„Provoz i drtivá většina linek ve Středočeském kraji se tak vrací do rozsahu před pandemií covid-19,“ uvedli organizátoři dopravy Ropid a IDSK v tiskové zprávě. Jedinou stálou výjimkou zůstávají zrušené noční vlaky z Prahy do Středočeského kraje. Jde o reakci na epidemiologickou situaci, která nepředpokládá velké shromažďování lidí na akcích trvajících déle než do půlnoci. Půlnoční rozjezdy z koncových stanic pražského metra do Středočeského kraje jsou zachovány.

Podle organizátorů dopravy již nastává situace, kdy jsou zejména autobusy přeplněné a musí se posílat posilové vozy. Návrat ke stavu před pandemií bude znamenat zkrácení intervalů, zejména na páteřních trasách z Prahy.

Přidání autobusů nenastane všude. V oblasti Štěchovicka a Rakovnicka k němu dojde kvůli železničním výlukám a náhradní autobusové dopravě až v pondělí 4. října, na Mělnicku a v oblasti Odoleny Vody až 11. října. „Autobusovým dopravcům se dosud nepodařilo zajistit dostatečný počet řidičů pro garanci plného provozu,“ vysvětlil Ropid v tiskové zprávě.

Tagy IDSK Integrovaná doprava Středočeského kraje nedostatek řidičů obnovení provozu po pandemii koronaviru PID Pražská integrovaná doprava Středočeský kraj
16 komentářů