Středočeský kraj se vrací ke kontrolám údržby silnic a faktur za ně

Oprava silnice v Ilustrační foto: Krajská správa a údržba silnic Středočeského krajeOprava silnice v Ilustrační foto: Krajská správa a údržba silnic Středočeského kraje

Během pandemie kontroly prací a oprávněnosti faktur neprobíhaly.

Středočeský kraj začne intenzivněji kontrolovat, zda údržbové práce na silnicích v jeho majetku, skutečně proběhly tak, jak se tvrdí na fakturách. Jde například o sekání trávy či čištění příkopů. Kraj to oznámil v tiskové zprávě.

Jde o kontroly, které se běžně konaly i v minulosti, zastavila je pouze pandemie covidu. Jelikož vynakládáme vysoké částky za údržbu, očekáváme, že práce budou skutečně odvedeny v požadované kvalitě, což si ale chceme pečlivěji ověřovat. Kontroly jsou zároveň preventivním opatřením, abychom nemuseli později řešit problémy s provedením nebo nepříjemné dohadování s dodavateli,“ řekl mluvčí Středočeského kraje Josef Holek.

Předmětem zkoumání budou zakázky, která uzavřela Krajská správa a údržba silnic (KSÚS) na základě dlouhodobě uzavřených rámcových smluv od jednotlivých cestmistrovství. Mezi běžnou údržbu patří drobné opravy povrchů vozovek, sekání trávy, metení, čištění příkopů, obnova nátěrů kovových konstrukcí a vodorovného dopravního značení.

Oznámení o kontrole navazuje na týden staré rozhodnutí kraje, že zadá u KSÚS hloubkový audit. Kontrola se bude týkat období od začátku roku 2018 do poloviny letošního roku. Cílem je důkladně prověřit hospodaření organizace po červnovém odvolání ředitele Jana Lichtnegera spojovaného s pražskou korupční kauzou Dozimetr.

„Na údržbu vynakládá Středočeský kraj řádově stamiliony korun ročně. Záleží nám tedy na tom, abychom za investované peníze získali slušně odvedenou práci a řidiči kvalitní a bezpečné komunikace. Kontroly, které jsme opět zavedli po letité odmlce, jsou častější a podrobnější,“ vysvětluje Karel Bendl, radní pro oblast silniční dopravy. Údržbu nezávisle hodnotí zaměstnanci Krajského úřadu Středočeského kraje, kteří práce neobjednávají ani nepřebírají. „Nemají tedy vazby na smluvní partnery ani zaměstnance KSÚS,“ dodal Bendl. Kraj provádí kontrolu nad rámec kontrolních mechanismů samotné KSÚS. V některých případech jsou v terénu přivoláváni k daným kontrolovaným místům také cestmistři.

Tagy Krajská správa a údržba silnic Středočeského kraje KSÚS Středočeský kraj údržba silnic
10 komentářů