Středočeský kraj postaví nový most přes Jizeru u Mnichova Hradiště

Most přes Jizeru v Klášteře Hradišti nad Jizerou na silnici II/268. Foto: PragoprojektMost přes Jizeru v Klášteře Hradišti nad Jizerou na silnici II/268. Foto: Pragoprojekt

Most je v nevyhovujícím stavu, je přitom z roku 1986.

Řidiče a cestující na silnici II/268 spojující Mnichovo Hradiště ve Středočeském kraji s Mimoní v Libereckém kraji čekají dva roky omezení kvůli výměně mostu přes Jizeru v obci Klášter Hradiště nad Jizerou. Po mostě denně projede přes šest tisíc aut.

Krajská správa a údržba silnic Středočeského kraje (KSÚS) již uzavřela smlouvu s vítězem zakázky, společností OHLA ŽS. Zaplatí za ni 143 milionů korun, vyplývá z registru smluv.  Zakázka vyšla o dvanáct milionů korun levněji než byl odhad.

„Aktuálně probíhá příprava k předání staveniště, zahájení stavby předpokládáme v průběhu listopadu letošního roku zahájeno bude frézováním vozovky a dále bude během zimy provedena demolice mostu. Dle harmonogramu a plánu organizace výstavby je doba realizace 24 měsíců,“ řekla mluvčí KSÚS Petra Kučerová.

Podle mostní prohlídky z roku 2018 je stav mostu ohodnocen jako špatný (u spodní stavby) a velmi špatný u nosné konstrukce. Most je z roku 1986.

Zatím není definitivní, kudy povede objízdná trasa. Zejména pro nákladní auta je trasa přes obec Klášter Hradiště velmi nevhodná. „V počátku při přípravných pracích předpokládáme částečnou uzavírku, demolice mostu a jeho následná výstavba musí probíhat za uzavírky úplné. Objízdná trasa není prozatím odborem dopravy stanovena. Je pouze návrh z dokumentace pro výběr zhotovitele, který však musí být aktualizován dle současné situace,“ dodala Kučerová.

Tagy II/268 Klášter Hradiště nad Jizerou Krajská správa a údržba silnic Středočeského kraje OHLA ŽS
10 komentářů