Středočeský kraj poslal na Ukrajinu dvanáct autobusů pro Kyjevskou oblast

Autobusy pro Kyjevskou oblast. Foto: Středočeský krajAutobusy pro Kyjevskou oblast. Foto: Středočeský kraj

Kraj vyjde celá akce na 7,8 milionu korun.

Středočeský kraj dnes naplnil své loni zastupitelstvem schválené plány odeslat na Ukrajinu starší autobusy. Na nákladní vlak dnes bylo naloženo 12 autobusů, většinou značek Solaris a Iveco. Pomoc vyšla kraj na 7,8 milionu korun.

Autobusy by měly sloužit v partnerské Kyjevské oblasti především pro přepravu dětí do škol či k evakuacím. „Více než dva roky se Ukrajina brání agresi, kdy Rusko zemi bombarduje, vraždí obyvatelstvo a demoluje civilní infrastrukturu. Kyjevská oblast, která je naší partnerskou oblastí, se na nás obrátila s prosbou, zda bychom jsme jim nemohli poskytnout autobusy, neboť ty jejich byly zničeny,“ vysvětluje Petr Borecký, radní pro oblast veřejné dopravy.

Jde o autobusy, které v kraji již nebudou potřeba: s nástupem nových smluv od 1. prosince letošního roku dochází k zásadní modernizaci, většina autobusů bude nová nebo výrazně mladší. Na organizaci celého přesunu se podíleli zaměstnanci Krajského úřadu Středočeského kraje a Integrované dopravy Středočeského kraje, zástupci autobusového dopravce a samozřejmě i železniční dopravce. Jde o autobusy různých dopravců, které jezdily nejen ve Středočeském kraji.

Tagy pomoc Ukrajině Středočeský kraj
15 komentářů