Středočeský kraj končí s jízdným zdarma pro seniory nad 70 let, zavádí celoplošné jízdenky pro kola

Elektrická jednotka 471 na železničním koridoru z Prahy do Kolína mezi stanicí Praha - Libeň a zastávkou Praha - KyjeElektrická jednotka 471 na železničním koridoru z Prahy do Kolína mezi stanicí Praha - Libeň a zastávkou Praha - Kyje

Změny tarifu reagují i na omezení státem nařízených slev.

Radní Středočeského kraje dnes schválili změnu tarifu Pražské integrované dopravy (PID) a Středočeské integrované dopravy (SID). Zásadní změnou bude ukončení jízdného zdarma pro seniory nad 70 let, kterou zavedla předchozí krajská vláda.

Kromě toho zavádí i slevy pro držitele Průkazu válečného veterána, dále pak sjednocení ceníku přepravy pro seniory 70+ a zavedení jízdního dokladu PID pro přepravu jízdních kol v železniční dopravě. Současně tarify zohledňují změny státem nařízených slev, tedy snížení slevy ze 75 na 50 %.

Dosud poskytoval Středočeský kraj zdarma jízdné pro seniory 70+ na území Středočeského kraje pouze v autobusech, ve vlacích si cestující musí zakoupit jízdní doklad, časový kupon neexistuje. Po zrušení této kategorie bude senior 70+ jezdit stejně jako senior 65+, tedy budou mu poskytovány slevy od státu, možnost nákupu časového kuponu a nastanou shodná pravidla cestování u autobusové i u vlakové dopravy.

„Cena, kterou nově cestující v této kategorii zaplatí rozhodně není enormně vysoká, jelikož si mohou zakoupit časové kupóny, po kterých navíc evidujeme dlouhodobě rostoucí poptávku. Nejčastěji totiž senioři cestují na krátké vzdálenosti v rámci dvou až tří pásem,“ řekl radní pro veřejnou dopravu Petr Borecký.

Kolo: 80 Kč/den

Dochází také ke změně tarifu pro přepravu kol. V současné době se v tarifu PID přepravují ve vlacích jízdní kola pouze na území Prahy, na území Středočeského kraje tarif PID pro jízdní kola neexistuje s výjimkou cyklobusových linek. Cestující je odkázán pouze na různorodé tarify příslušných dopravců. Cílem této úpravy tarifu je zjednodušit pro cestující odbavení jízdních kol na celém území PID. „Po přepravě jízdních kol u našich železničních dopravců evidujeme dlouhodobě poptávku, nicméně současná kapacita železničních dopravců pro přepravu kol je omezena. Není proto možné nabízet jízdní doklad pro kolo zdarma k časovému jízdnému. V této souvislosti tak navrhujeme takzvaný jednotlivý jízdní doklad za 30 Kč na 120 minut a celodenní jízdní doklad za 80 Kč,“ dodal Borecký

Váleční veteráni budou mít cestování za 365 korun na 365 dní. Podmínkou bude vlastnictví Osvědčení účastníka odboje a odporu proti komunismu nebo Osvědčení/Průkazu válečného veterána. Pro získání slevy musí mít osobu PID Lítačky. „Ročním kuponem za symbolických 365 Kč pro více než 15 tisíc válečných veteránů žijících v České republice, chceme vyjádřit vděk za jejich činy a odvahu. Zejména v současné době je třeba si neustále připomínat, že lidé, kteří bojují či bojovali za svobodu a demokracii, si zaslouží naše uznání,“ vysvětluje radní pro oblast veřejné dopravy Petr Borecký.

Úpravy tarifu má schválit ještě zastupitelstvo kraje.

Tagy PID Pražská integrovaná doprava Středočeská integrovaná doprava Středočeský kraj
86 komentářů