Stavbaři osadili nová dolní vrata plavební komory na Hněvkovické nádrži

Osazování dolních vrat komory na Hněvkovické přehradě. Pramen: MetrostavOsazování dolních vrat komory na Hněvkovické přehradě. Pramen: Metrostav

Plavební komora v Hněvkovické hrázi je s patnácti metry druhá nejhlubší v republice.

Rekonstrukce hráze Hněvkovické přehrady a její plavební komory, která začala v květnu 2020, dospěla do finální fáze. Stavbaři z firmy Metrostav osadili nová sedmdesátitunová dolní vrata plavební komory. Práce mají být hotovy do konce června, proplavování komorou bude možné už od začátku května.

Otvor dolních vrat plavební komory byl zvětšen o 2,2 metru. Už loni byla dokončena i úprava horních vrat, která jsou rovněž nyní větší. Záporník (zarážka) vrat byl snížen o několik metrů. Úpravy mají zvýšit bezpečnost přehrady a její schopnost ustát velkou vodu.

Vedle úprav komory procházejí přestavbou i dvě pole bezpečnostního přelivu, vyměněny byly uzávěry včetně ovládání. Přehrada by měla následně být schopna ustát a bezpečně převést až desetitisíciletou vodu. Úpravy objednalo Povodí Vltavy, zakázka má hodnotu 250 milionů korun.

Vodní dílo Hněvkovice vzniklo v 80. letech 20. století jako poslední velká přehrada na Vltavě, a to pro potřeby jaderné elektrárny Temelín. Už tehdy vznikla i šachta pro plavební komoru, která ale byla vystrojena a zprovozněna až v roce 2010.

V hrázi zeje jako kaňon, jejích 15 metrů z ní dělá druhou nejhlubší komoru v republice. První místo drží Štěchovická přehrada s 20 metry.

Osazování dolních vrat komory na Hněvkovické přehradě. Pramen: MetrostavOsazování dolních vrat komory na Hněvkovické přehradě. Pramen: MetrostavOsazování dolních vrat komory na Hněvkovické přehradě. Pramen: MetrostavPřeliv Hněvkovické přehrady. Pramen: MetrostavPlavební komora na Hněvkovické přehradě je druhá nejvyšší v republice. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářHněvkovická přehrada s dolní rejdou plavební komory. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářKomora Hněvkovická přehrada, vrata v původní velikosti. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář
Tagy metrostav plavební komora Hněvkovická přehrada Povodí Vltavy rekreační plavba
2 komentáře