Stavba miliardového obchvatu Sezemic se blíží, má povolení i dozor

I/36, výjezd ze Sezemic. Pramen: Aktron / Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=52536242I/36, výjezd ze Sezemic. Pramen: Aktron / Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=52536242

Stavba má začít ve druhém čtvrtletí.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) udělalo další posun v přípravě jedné z velkých silničních staveb v Pardubickém kraji. Krajský úřad vydal tento týden stavební povolení pro celou stavbu, současně již vybralo firmu na technický dozor stavby. O tom, kdo necelých sedm kilometrů dlouhý obchvat postaví, by mohlo být jasno v dubnu letošního roku, termín pro podání nabídek je 3. dubna.

Rozhodnutí o stavebním povolení je na úřední desce Pardubického kraje. Běží ještě lhůta na odvolání. Podle dokumentu mělo nejvíce připomínek město Sezemice. Většinu ale úřad při projednávání vypořádal.

ŘSD má již vybrané i firmy na technický dozor stavby, podle registru smluv tyto práce zajistí sdružení několika firem vedené Dopravoprojektem Brno za 25 milionů korun.

Obchvat města Sezemice na I/36. Pramen: ŘSD

Soutěž na zhotovitele s odhadovanou cenou 1,195 miliardy korun začalo loni v říjnu. „Stavba napojí Pardubice na dálnici D35,“ uvedl při vypsání soutěž šéf ŘSD Radek Mátl.

Obyvatelé města Sezemice přitom na obchvat čekají minimálně dvacet let. V roce 2002 došlo k prvnímu zpracování projektu k možnému obchvatu. Dalších třináct let pak trvalo, než stavba získala územní rozhodnutí. Dopravní situace se přitom výrazně zhoršila s otevřením úseku D35 Opatovice – Časy v roce 2021.

„Řešená část silnice I/36 bude plnit nejen funkci silnice I. třídy, ale i funkci přivaděče z dálnice D35 do Pardubic. Realizací obchvatu dojde k výraznému snížení nehodovosti. Vedení trasy mimo zastavěné části obcí navíc minimalizuje kolizi s chodci,“ uvádí ve svých materiálech ŘSD.

Stavba má vedle Sezemic vyřešit současnou nevyhovující dopravní situaci také u Počapelských Chalup a Časů.

Podle informačního letáku by stavba měla začít ve druhém čtvrtletí letošního roku.

Tagy I/36 Pardubický kraj Ředitelství silnic a dálnic ŘSD Sezemice Sezemice obchvat
16 komentářů