Stavbaři nad řeku Moravu v Olomouci nasunou 300 tun vážící most

Nový most přes Moravu v Olomouci. Foto: Eva ŽenčákováNový most přes Moravu v Olomouci. Foto: Eva Ženčáková

Nasunutí mostní konstrukce potrvá zhruba deset dní.

Několik dní zabere chystané nasouvání téměř 300 tun vážící konstrukce první poloviny nového mostu nad řeku Moravu na Masarykově třídě v Olomouci. Náročná technická akce začne ve čtvrtek. Mohutná konstrukce měří 55 metrů a je už k pomalému nasouvání nad řeku připravena na silnici vedoucí k rekonstruovanému mostu. Oprava mostu na rušné Masarykově třídě skončí v polovině roku 2022 a je součástí rozsáhlých protipovodňových úprav v okolí řeky Moravy.

Nový most na Masarykově třídě bude ocelový s betonovou deskou, složený ze dvou polí. Jeho celková délka dosáhne 63,3 metru a široký bude 26,3 metru. Most povede ve výšce 7,65 metru nad dnem řeky. První polovina už je připravena k nasunutí. „Konstrukce mostu je zpevněná dočasnými vzpěrami a deskami tak, aby bylo možné s mostem manipulovat. Na konstrukci jsou přimontována kolečka. S konstrukcí se bude manipulovat s pomocí hydraulických pístů, těmi se konstrukce velmi pomalu přesune nad řeku,“ uvedl generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák. Konstrukce bude nad řeku nasunuta podélně, aby se dostala mezi levý a pravý břeh, ale také příčně o čtyři metry po proudu.

Nový most je součástí protipovodňových opatření

Přípravné práce začaly v pondělí a Gargulák odhadl, že samotné nasunutí mostní konstrukce nad řeku stavařům zabere zhruba deset dní. Poté bude montáž dokončena už nad vodou. Nejdříve dělníci osadí bednění a výztuže, následovat bude betonáž mostovky. V příštím roce se plánuje přeložení inženýrských sítí a bude zahájena demolice zbytku mostu.

„Na jaře začneme s rekonstrukcí druhé poloviny mostu. Ta bude probíhat prakticky stejně, a to jak z hlediska stavebních prací, tak z hlediska časové náročnosti. Na dokončení mostu naváže propojení náplavky pod mostem směrem k vysokoškolským kolejím,“ podotkl Gargulák.

Po dobu manipulace s mostní konstrukcí bude uzavřen na Masarykově třídě přechod přes řeku Moravu. Připravena je náhradní trasa.

Stavba protipovodňových opatření u centra Olomouce začala na jaře 2018 a má trvat čtyři roky. Stát bude 750 milionů korun. Součástí projektu je stavba dvou mostů v Komenského ulici a na Masarykově třídě, výstavba hrází a protipovodňových zdí i rozšíření koryta řeky Moravy a nábřeží. Nový most v Komenského ulici už byl v únoru otevřen pro dopravu.

Nový most přes Moravu v Olomouci. Foto: Eva ŽenčákováNový most přes Moravu v Olomouci. Foto: Eva ŽenčákováNový most přes Moravu v Olomouci. Foto: Eva ŽenčákováNový most přes Moravu v Olomouci. Foto: Eva ŽenčákováNový most přes Moravu v Olomouci. Foto: Eva ŽenčákováNový most přes Moravu v Olomouci. Foto: Eva Ženčáková

ČTK

 

Tagy Olomouc Povodí Moravy
9 komentářů