Státní pomoc Smartwings připravuje speciální tým, ministerstvo dopravy jeho složení tají

Letadla Smartwings po kolizi na Letišti Praha. Foto: Rosťa Kopecký / Flyrosta.comLetadla Smartwings po kolizi na Letišti Praha. Foto: Rosťa Kopecký / Flyrosta.com

Na ministerstvu dopravy vznikl nový speciální tým, který řeší, zda a jak pomoci společnosti Smartwings Group překonat kritickou situaci způsobenou

Na ministerstvu dopravy vznikl nový speciální tým, který řeší, zda a jak pomoci společnosti Smartwings Group překonat kritickou situaci způsobenou pandemií koronaviru. S výjimkou jeho vedoucího ale ministerstvo dopravy složení týmu, který bude připravovat materiály o miliardové pomoci, tají.

V zájmu plynulé práce komise lze nyní říci, že si do ní všechny strany (akcionáři i ministerstva) nominovaly své zástupce, aby všichni měli stejný přístup ke všem informacím a aby subjekty účastnící se práce měly možnost pokládat otázky, které považují za relevantní,“ řekl mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka. Později upřesnil, že každá strana má v týmu dva zástupce, medializace jmen by podle jeho vyjádření nepomohla.  Jediné jméno ministerstvo konkretizovala: v čele týmu je Roman Lesný, dosud poradce ministra několika resortů Karla Havlíčka. Lesný se má na dopravě stát jeho náměstkem místo Tomáše Čočka.

Ministerstvo dopravy nijak oficiálně vznik týmu neoznámilo, první na něj upozornil server SeznamZprávy.  Podle něj Lesný už pracoval pro stát v roce 2009 v době záchrany ČSA v roce 2009.

Podle Jemelky pracovní tým pracuje na zajištění analytických podkladů pro přípravu doporučení ve věci případné podpory společnosti Smartwings Group a informace koordinuje s Ministerstvem financí. „Součástí týmu jsou i zástupci všech akcionářů společnosti, aby měl k dispozici všechna potřebná data a zároveň se došlo ke shodě na výši a časové potřebě financování společnosti,“ dodal Jemelka. Podle něj tým pracuje průběžně. Minulý týden se zástupci ministerstva sešli se zástupci odborových organizací ČSA.  stát měl dál v této věci postupovat; tedy zda-li pomoci, nebo ne a pokud ano, tak jak. Cílem by mělo být jednotné stanovisko týmu k potřebě finančních zdrojů, jejich výši a načasování. Druhým cílem je identifikovat možné alternativy řešení, jejich porovnání a doporučení k jednotlivým alternativám,“ upřesnil Jemelka.

Smartwings opakovaně uvedly, že žádají stát pouze o státní úvěr nebo garanci státního úvěru. Ministr Havlíček či ministryně financí Alena Schillerová v minulých týdnech opakovaně přišli s různými nápady, například koupit sto procent akcií společnosti.

Tagy Ministerstvo dopravy smartwings Smartwings Group
160 komentářů