Stát zorganizoval nejdelší repatriační let, z Nového Zélandu a Austrálie se vrací Češi s Korean Air. Už za něj lidé platí

Letiště Praha, jumbo Korean Air. Pramen: Letiště PrahaLetiště Praha, jumbo Korean Air. Pramen: Letiště Praha

Takřka nulový provoz na pražském Letišti Václava Havla v příštích dnech oživí přílet některých speciálních spojů, které si většinou objednal

Takřka nulový provoz na pražském Letišti Václava Havla v příštích dnech oživí přílet některých speciálních spojů, které si většinou objednal stát. Do Česka míří potřetí Airbus A330neo AirAsia X a také Boeing 747 Korean Air.

Přílet několika mimořádných spojů potvrdila mluvčí Letiště Praha Kateřina Pavlíková. „Přílet korejského letadla je zatím plánován na zítřejší odpoledne,“ řekla Pavlíková.

Korejské jumbo bývalo v Praze pravidelným návštěvníkem v letní sezóně, dokud byla v provozu linka z Prahy do Soulu. Teď se do Prahy podívá díky objednávce ministerstva zahraničí, které objednalo zatím nejdelší repatriační let pro české občany v zahraničí. Letadlem se vrací celkem 329 českých občanů a dalších 35 občanů EU z Nového Zélandu a Austrálie.

Let je svým způsobem i průlomem v uvažování státu v účtování nákladů. Zatímco dosud Češi létali zpět domů zdarma, ministerstvo teď bude po cestujících chtít část peněz za letenku. „Každý cestující tohoto evakuačního letu se vzhledem k výši celkových nákladů bude na své cestě domů finančně podílet,“ uvedlo ministerstvo zahraničních věcí v tiskové zprávě. Cestující zaplatí zhruba 18 tisíc korun. „Nemám informace, že by s tímto podílem měli lidé, kteří se chtějí vrátit, problémy. Jen zdůrazňuji, že skutečně jde o příspěvek, v žádném případě to nepokryje kompletní náklady této cesty,“ dodal ministr zahraničí Tomáš Petříček. Příspěvky cestujících podle něj pokryjí asi čtvrtinu nákladů tohoto repatriačního letu, o proplacení další části požádá Česko také Evropskou unii.

Na Novém Zélandu a v australském Sydney vyzvedávají nyní dvě korejská letadla naše občany, zároveň z Austrálie odjelo domů asi 80 Korejců, protože jsme měli volná místa. Přestupní stanice pro všechny Evropany bude Soul, korejští občané samozřejmě zůstanou doma, a jedním letadlem už pak 329 Čechů, 20 Slováků, 9 Belgičanů a 6 Švýcarů zamíří do Prahy,“ vysvětlil detaily repatriačního letu Petříček.

Podle něj se na palubu letadla dostali všichni Češi, kteří byli v Austrálii nebo na Novém Zélandu v nouzi. Tedy všichni turisté, studenti a lidé, kterým končila víza. Na organizaci tohoto českého evakuačního se podílela také korejská ambasáda v Praze. Ministerstvo zahraničí tímto letem končí s plánem repatriací českých občanů.

V Praze se na mimořádných spojích objeví i další stroje. Zítra odpoledne měl  v Praze přistát Boeing 767-300 kazašské společnosti SCAT Airlines z Alma Aty s dalším zdravotnickým materiálem, let byl ale zrušen. Podvečer se pak do Prahy potřetí podívá Airbus A330-900 AirAsia X z Bangkoku a Penangu. Tentokrát by měl přivézt pouze zdravotnický materiál od thajských a malajských výrobců.

Tagy Korean Air letiště praha ministerstvo zahraničních věcí repatriační lety Top
53 komentářů