Stát vysaje z letiště na dividendě dvojnásobek oproti návrhu

Letiště Václava Havla. Pramen: Letiště PrahaLetiště Václava Havla. Pramen: Letiště Praha

Letiště Praha navzdory chystaným miliardovým investicím, které si má platit z vlastních zdrojů, i letos poslouží státu jako oslíček otřes

Letiště Praha navzdory chystaným miliardovým investicím, které si má platit z vlastních zdrojů, i letos poslouží státu jako oslíček otřes se. Ministerstvo financí jako jediný akcionář si z letiště vytáhne na dividendě za loňský rok 1,66 miliardy korun před zdaněním. Informoval o tom deník E15.

Letiště přitom původně navrhovalo vyplatit státu výrazně nižší částku. „Původní navrhovaná výše dividendy byla podle stávající dividendové politiky Letiště Praha přibližně 0,7 miliardy korun,“ uvedl mluvčí Letiště Praha Roman Pacvoň.

Zisk letiště činil loni 3,3 miliardy korun, dividenda v poměru k zisku tak oproti loňsku klesla. Miliardové zisky Letiště Praha se staly v posledních letech vítaným zdrojem příjmů státního rozpočtu. Loni si ministerstvo vytáhlo z Letiště Praha 2,923 miliardy korun, zisk byl přitom 3,6 miliardy korun. V roce 2016 si tehdy ještě z Českého aeroholdingu stát nechal vyplatit dividendu 2,4852 miliardy korun, i když vedení firmy navrhlo původně výplatu jen 503 milionů korun. Státu tak šel do kasy téměř celý zisk.

Letiště Praha přitom chystá obří investice, které mají do roku 2028 činit více než 30 miliard korun. Z toho zhruba 16 miliard půjde na rozšíření Terminálu 2 a souvisejících staveb, dalších 15 miliard spolkne nová ranvej. Podle vlády si přitom má letiště investice platit z vlastních zdrojů.

Tagy dividenda letiště praha ministerstvo financí
27 komentářů