Stát rozdělí 300 milionů na lepší signál ve vlacích, o dotaci žádají tři dopravci

Lokomotiva Siemens Vectron (193.690) v čele vlaku Českých drah u Chocně. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czLokomotiva Siemens Vectron (193.690) v čele vlaku Českých drah u Chocně. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Dotace půjdou do instalace opakovačů a výměny oken.

Společnosti České dráhy, RegioJet a Leo Express podaly žádosti o dotaci na zlepšení mobilního signálu ve svých vlacích. Dohromady jde o téměř 670 vozů. Stát dopravcům rozdělí 300 milionů korun. Výsledkem má být lepší příjem vlaků.

O podání žádostí informoval Český telekomunikační úřad, který vypsal výzvu „Technické prostředky pro 5G v železničních vozech“. Ta má zlepšit dostupnost a kvalitu mobilních služeb uvnitř vlaků.

ČTÚ obdržel čtyři žádosti od tří dopravců. Dvě žádosti na opakovače a na úpravu oken na propustná podaly České dráhy, jednu na opakovače dopravce Leo Express a jednu na výměnu oken za propustná RegioJet. Dohromady se žádosti týkají téměř 670 vozů. Nyní úřad provede hodnocení předložených žádostí a následně vydá rozhodnutí o poskytnutí dotací.

„Vedle povinnosti mobilních operátorů významně zlepšit kvalitu pokrytí tranzitních železničních koridorů sítěmi 5G se jedná o další opatření, kterým ČTÚ pomáhá vylepšit dostupnost mobilních služeb pro cestující v železniční dopravě. Všechny dotované projekty musí být realizovány do konce roku 2025,“ uvedl úřad v tiskové zprávě. České dráhy již vypsaly na opakovače tendr.

České dráhy slibují lepší signál. Vypsaly tendr na opakovače do Pendolin a railjetů

„Zájem o naši první dotační výzvu předčil naše očekávání a jsme rádi, že v krátké době by měla vést k zásadnímu zlepšení kvality a dostupnosti mobilních služeb pro cestující ve vlacích,“ uvedl předseda Rady ČTÚ Marek Ebert.

Tagy České dráhy Český telekomunikační úřad LEO Express mobilní signál na železnici mobilní signál ve vlaku RegioJet
48 komentářů