Stát pošle znovu k silnicím sčítače aut, data mají zlepšit plánování dopravy

Sčítači dopravy v roce 2010. Foto: Edip.czSčítači dopravy v roce 2010. Foto: Edip.cz

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) se chystá příští rok po čtyřech letech změřit provoz na všech dálnicích a silnicích I.a

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) se chystá příští rok po čtyřech letech změřit provoz na všech dálnicích a silnicích I.a II. tříd i 15 % silnic III. třídy. Vypsalo zakázku na firmu, která zajistí provedení sčítání dopravy na české silniční síti od dubna do října příštího roku.

Podle informací na profilu zadavatele ŘSD počítá s náklady zhruba 80 milionů korun, za které chce od vítězné firmy data o tom, jak jsou jednotlivé úseky vytížené i jaké je například rozložení dopravy podle dnů či typu aut. Vítězná firma bude moci využít i data z více než tří stovek automatických sčítačů. „Sčítání se bude provádět na obvyklém rozsahu silniční sítě,“ řekl mluvčí ŘSD Jan Studecký.

Sčítání dopravy probíhá jednou za pět let, jen poslední proběhlo s ročním zpožděním kvůli personálním změnám na ŘSD. Bývalý ministr dopravy Antonín Prachař chtěl tehdy využít pro sčítání nezaměstnané, z plánu ale sešlo. Poslední prováděla společnost Ipsos za 57 milionů lidí, podílelo se na něm přes 3500 lidí. Sčítá se provoz na více než šesti tisících úsecích.

Sčítání nepřikazuje ŘSD žádný zákon, požaduje ho ale v pětiletých cyklech ministerstvo dopravy. „Výstupy slouží  primárně jako podklady pro rozhodovací a plánovací činnosti na svěřených komunikacích, řešení ochrany životního prostředí a pro zajištění požadavků evropských struktur. Dále jsou využívány pro projektovou a posudkovou činnost,“ dodal Studecký.

Tagy Ředitelství silnic a dálnic sčítání dopravy
8 komentářů