Stát nabízí v dražbě pozemky, které bude ŘSD potřebovat pro stavbu okruhu v Brně

Žabovřeská, stavba VMO Brno. Pramen: ŘSDŽabovřeská, stavba VMO Brno. Pramen: ŘSD

Státní instituce mají podle zákona při prodejích státního majetku přednost, parcela šla přesto do dražby.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) zruší aukci pozemků v Židenicích, která se měla konat ve čtvrtek. ČTK to dnes odpoledne řekla mluvčí úřadu Michaela Tesařová. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) pozemky v budoucnu může potřebovat pro stavbu velkého městského okruhu v Brně a chtělo, aby byla aukce zrušena a pozemky zůstaly ve vlastnictví státu.

„Na základě dodatečného zájmu ŘSD aukci zrušíme. Žádná blokace, kterou požaduje ŘSD, ze zákona možná není, budeme jednat o bezplatném převodu,“ sdělila Tesařová.

Potřeba pozemků pro stavbu okruhu zatím není zcela jistá, protože chybí podrobná technická dokumentace. „Nicméně jsme reagovali s požadavkem na zrušení plánované dražby. Dále na úřad apelujeme, aby pozemky, jež by se mohly dotknout trasy stavebního záměru, ponechal v majetku ČR, tedy ve svém vlastnictví. Jednáme také o řešení, aby trasa možné budoucí stavební akce byla na ÚZSVM zablokována a pozemky zůstaly v rezervě pro přípravu akce. Dražby se neúčastníme a věříme, že pozemky nabudeme bezúplatně v době, kdy budou pro stavbu potřebné,“ uvedla mluvčí ŘSD Lucie Trubelíková.

Pro koupi nemovitostí mají státní instituce před jakýmkoliv jiným zájemcem přednost. Nyní se mělo konat již páté kolo aukce, v předchozích čtyřech nikdo nabídku nepodal. „Tyto konkrétní pozemky v Židenicích, které jsou využívány jako zahrady v zahrádkářské kolonii, jsme všem státním institucím nabízeli v červenci roku 2019 a žádná z nich o ně neprojevila zájem. Neevidujeme jej ani ze strany města Brna či Jihomoravského kraje. Z těchto důvodů hledáme nového majitele. Pokud by ŘSD o pozemky požádalo, samozřejmě bychom je převedli. Žádnou žádost jsme zatím nezaznamenali,“ konstatovala dopoledne Tesařová a později doplnila, že ji dostali v 13:36.

ČTK

 

Tagy Ředitelství silnic a dálnic ŘSD Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových ÚZSVM Velký městský okruh Brno VMO Brno
22 komentářů