Stanice metra Českomoravská projde modernizací, zajistí jí developer

Stanice metra Českomoravská. CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=674240Stanice metra Českomoravská. CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=674240

Stanice metra Českomoravská a její okolí dostanou novou podobu. O kompletní rekonstrukci i výstavbu (včetně nového autobusového terminálu) se postará

Stanice metra Českomoravská a její okolí dostanou novou podobu. O kompletní rekonstrukci i výstavbu (včetně nového autobusového terminálu) se postará developer Crescon. Ten vyhrál výběrové řízení už v roce 2010, představenstvo i dozorčí rada Dopravního podniku hl.m. Prahy aktuálně schválily novou smlouvu s developerem.

Samotný vestibul projde kompletní rekonstrukcí, jeho okrajová část bude zbourána, přibudou výtahy pro bezbariérový přístup, vznikne nový autobusový terminál a v bezprostřední blízkosti stanice metra vznikne developerský projekt zmíněného investora. První fází je modernizace a ubourání vestibulu, což by mělo být hotovo koncem roku 2022.

Po zprovoznění vestibulu bude následovat druhá fáze realizace projektu. DPP prodá investorovi pozemky v okolí stanice za cenu stanovenou znaleckým posudkem. Oproti původním podmínkám z roku 2011 nebude předmětem prodeje pozemek pod samotnou stanicí. Ten i nadále zůstane v majetku DPP.

Developerský projekt bude samostatně stojící stavba, vestibul stanice metra nebude její součástí. Původní úvaha sice počítala s rozšířením developerského projektu i nad stávající vestibul, nicméně se ukázalo, že náklady by převýšily výnosy. Výstavbu developerského projektu a nového autobusového terminálu by měl investor dokončit nejpozději do 13 let od podepsání nové smlouvy.

„Povedlo se nám vyjednat pro DPP významné výhody, uzavření nové smluvní dokumentace je ekonomicky i právně nejracionálnějším krokem. Její neuzavření by mohlo vést k soudním sporům s mnohamilionovými důsledky pro DPP,“ řekl šéf dopravního podniku Petr Witowski. Podpis první smlouvy očekává na začátku ledna 2020.

Oproti původně dojednaným podmínkám neomezí developer provoz metra. Nová smluvní dokumentace také upravuje, že s ohledem na konání MS v ledním hokeji v roce 2024 bude v průběhu rekonstrukce a výstavby vždy zajištěn výstup ze stanice k O2 Aréně.

Tagy dpp stanice metra Českomoravská
6 komentářů