STAN navrhl odložit změnu barev vozidel Pražské integrované dopravy

Jednotka CityElefant připomínající 25 let Pražské integrované dopravy. Foto: Zdopravy.cz/Josef PetrákJednotka CityElefant připomínající 25 let Pražské integrované dopravy. Foto: Zdopravy.cz/Josef Petrák

Magistrátní koalice chce změnit barvu vozidel v Pražské integrované dopravě. První strany ale volají po odkladu.

Hnutí Starostové a nezávislí (STAN), které je součástí pražské koalice, navrhlo odklad s plánem na změnu barev vozidel Pražské integrované dopravy. Důvodem je stávající krize kolem koronaviru a hrozba nedostatku financí.

Nové zbarvení vedení Prahy dosud oficiálně nepřiznalo, informovali o něm už někteří zastupitelé, vizualizace minulý týden zveřejnil deník Blesk. Už minulý týden se takzvaný „rebranding PID“ měl projednávat na zasedání pražských radních, bod byl ale stažen.

„Je nutné mít dostatek peněz na dokončení integrace a zachování rozsahu dopravní obslužnosti a infrastruktury, proto středočeský STAN Praze navrhuje najít společné řešení designu vozidel a loga PID až po odeznění krize,“ uvedl STAN v tiskové zprávě.

S barevným řešením navíc nesouhlasí Středočeský kraj. „Zajištění shody s hlavním městem Prahou je v této záležitosti poměrně obtížné. K jednání bylo vedení hl. města Prahy opakovaně vyzýváno, a to naposledy prostřednictvím dopisu adresovaného primátorovi hl. města Prahy. I přes naši snahu jsme se neshodli na názvu společného integrovaného dopravního systému, který by odrážel fakt, že podle řady parametrů doprava ve Středočeském kraji převyšuje tu pražskou,“ uvedl Jan Denemark Nováček z tiskového oddělení kraje. Nové barevné schéma lze podle něj použít jen pro linky po Praze.

Podle středočeské poslankyně za STAN Věry Kovářové je současné načasování změny barev i loga nevhodné a je třeba vzniku „barvičkové války“ mezi Prahou a Středočeským krajem zabránit.

„Kvůli koronaviru dojde k výpadkům příjmů do středočeské krajské pokladny. Prioritou kraje bude dokončit integraci veřejné dopravy a zachovat rozsah dopravní obslužnosti – to znamená mít dostatek peněz, aby kraj nemusel škrtat ani vlakové, ani autobusové spoje,“ dodala starostka Mnichovic Petra Pecková.

Tagy PID Pražská integrovaná doprava rebranding PID Středočeský kraj Top
124 komentářů