Správa železnic zprovoznila s omezením koridor do Německa i nákladním vlakům

Poškozený most po povodni v Dolním Žlebu, který zcela paralyzoval nákladní dopravu do Německa. Foto: Správa železnicPoškozený most po povodni v Dolním Žlebu, který zcela paralyzoval nákladní dopravu do Německa. Foto: Správa železnic

Přes Dolní Žleb míří většina nákladní železniční dopravy do Německa.

Nákladním dopravcům končí největší komplikace na hlavním železničním koridoru mezi Českem a Německem. Správa železnic od 18 hodin otevřela provoz nákladním vlakům i v Dolním Žlebu. Provoz zde byl pro nákladní dopravu zastaven od minulé soboty.

„Po místním šetření Správa železnic rozhodla pustit provoz i pro nákladní vlaky dnes od 18:00 hod. s omezením na 30 km/h přes most pro všechny vlaky s tím, že řízení provozu zajistí, aby se dva nákladní vlaky na mostě nepotkaly,“ uvedlo sdružení železničních nákladních dopravců ŽESNAD.cz na svých stránkách. Původní plány počítaly se zprovozněním nejdříve ve středu.

Trať v Dolním Žlebu byla neprůjezdná kvůli poškozenému mostku po sobotních přívalových deštích. Na trati mohly dosud jezdit s omezením jen osobní vlaky. Trať z Děčína do Drážďan je hlavní trasou, kterou směřuje přes devadesát procent nákladu po železnici. Kolaps této trati způsobil dopravcům velké komplikace, museli hledat alternativní cesty.