dkv-spojujeme

Spor Ryanairu s odboráři přiostřil. Kvůli fotce pilotů a letušek spících na zemi

Fotka údajně spícího personálu na zemi na letišti v Malaze. Foto: Ryanair Must ChangeFotka údajně spícího personálu na zemi na letišti v Malaze. Foto: Ryanair Must Change

Byla to fotka, která vzbudila okamžité reakce na sociálních sítích. Na zemi letištního terminálu ve španělské Malaze ležící piloti a

Byla to fotka, která vzbudila okamžité reakce na sociálních sítích. Na zemi letištního terminálu ve španělské Malaze ležící piloti a letušky Ryanairu, kteří uvízli ve Španělsku kvůli neplánovanému zrušení letů způsobených silnými bouřkami na Pyrenejském poloostrově.

Chytly se jí okamžitě zejména některé odborové organizace v Ryanairu i dlouhodobí kritici největší evropské nízkonákladové aerolinky. Podle nich totiž perfektně ilustruje to, jak se Ryanair o své zaměstnance špatně stará, když jim nezajistil ubytování na hotelu a nechal je spát na zemi v místnosti pro posádky.

https://www.facebook.com/2011668999087138/photos/a.2012020269052011/2139625952958108/?type=3&theater

Ryanair se nejprve omluvil za vzniklou situaci a argumentoval tím, že hotely v Malaze byly v noci ze soboty na neděli vyprodané kvůli prodlouženému víkendu. Současně upozornil, že nikdo z členů posádky, která musela neplánovaně strávit noc na letišti, následující den nebyl ve službě a neohrozil tím nijak bezpečnost letového provozu. 

Pár dní poté ale případ nabral nečekaný vývoj. Ryanair zveřejnil video, v kterém ukazuje, že si odboráři celou fotku víceméně zinscenovali sami. Jde o záběry z kamery, která monitoruje dění v místnosti pro posádky.

Šéf odborové  organizace SNPVAC, která zastupuje portugalské posádky, podle Irish Times označil zveřejnění videa jako chování pětiletého dítěte a vlastní gól aerolinky. Podle jeho slov chtěli fotkou ilustrovat, jak se aerolinka postarala o zaměstnance. Video podle nich potvrzuje, že se o posádky firma nepostarala. 

Ryanair letos ochromilo několik stávek v různých zemích, firma poprvé uznala odborové organizace a začala s nimi jednat o kolektivní smlouvě.

Tagy Ryanair spor Ryanairu s odboráři
25 komentářů