dkv-spojujeme

Spor o dejvickou nádražku: Petice žádá nízký nájem, železničáři dodržení smlouvy

Osobní vlak mezi Prahou a Kladnem ve stanici Praha - Dejvice. Foto: České dráhyOsobní vlak mezi Prahou a Kladnem ve stanici Praha - Dejvice. Foto: České dráhy

Mezi nádražními restauracemi je to legenda, její osud je ale nejistý. Řeč je o hostinci na nádraží Praha-Dejvice. Správa železniční

Mezi nádražními restauracemi je to legenda, její osud je ale nejistý. Řeč je o hostinci na nádraží Praha-Dejvice. Správa železniční dopravní cesty vede spor s nájemcem o výši nájemného. Železničáři argumentují smlouvou, podle které mělo letos nájemci vypršet období nižšího nájmu.

„Daná smlouva zohledňovala vložené finanční prostředky nájemce, technické zhodnocení, ve sníženém nájmu, a to do termínu 11. ledna 2018,“ uvedla mluvčí SŽDC Kateřina Šubová. Následně mělo nájemné vzrůst, což provozovatel restaurace zřejmě nepřijal. Podle Šubové ale nejde ze strany SŽDC o nenadálé zvýšení nájemného, nýbrž naplnění podmínek smlouvy. „Nájemce byl písemně na tuto skutečnost upozorněn a opakovaně vyzýván, bohužel bez jakékoliv odezvy. V nejbližším termínu nájemce opět vyzveme k jednání,“ doplnila Šubová.

Mezitím se ale na záchranu restaurace, kde se pěstuje kult televizního hlasatele Miloše Frýby, vzedmula vlna podpory. Vznikla petice, kterou dodnes podepsalo přes 2600 lidí. Píše se v ní mimo jiné, že restaurace má významnou kulturní hodnotu. „Je dostupná a otevřená všem, bez rozdílu víry nebo sociální stratifikace. Pro své zákazníky – včetně cestujících, klientů drah – i pro své příznivce zachovává bezkonkurenčně nízké ceny. Po revoluci roku 1989 vytvořila DEJVICKÁ NÁDRAžKA tradici, stala se kultovním symbolem, a je v současné době sociokulturním fenoménem,“ píší autoři petice.

Mluví rovněž o bezdůvodném nátlaku ze stranu pronajímatele a tlaku na neadekvátní zvýšení nájemného. Podle Šubové jde ale správě železnic jen o to, aby byla dodržena podepsaná smlouva; tu SŽDC zdědila po Českých drahách. „Naším zájmem je prostory pronajímat obchodním partnerům, kteří dodržují podepsané smlouvy,“ doplnila mluvčí. V případě, že se s nájemcem nedohodne, chce SŽDC prostory pronajmout ve výběrovém řízení.

Mezitím skončilo jiné legendární nádražní občerstvení v Praze. Od srpna už si lidé nekoupí párek v rohlíku ve stánku na třetím nástupišti Smíchovského nádraží. SŽDC provozovateli neprodloužila smlouvu s odkazem na chystanou rekonstrukci stanice, informoval server Aktuálně.cz.

Tagy Dejvice nádraží nájem restaurace SŽDC
27 komentářů